Støre i tale til landsstyret: – Sannheten er at vi ikke har kommet nær folk de siste årene

Jonas Gahr Støre taler til landsstyret i Arbeiderpartiet.

Jonas Gahr Støre taler til landsstyret i Arbeiderpartiet.

Sissel M. Rasmussen

Arbeiderpartiet skal gjenreises som et folkeparti – og sette dagsorden ved kjøkkenbordene til folk.

2018031410390220180314104018

helge@lomedia.no

Det var budskapet da Jonas Gahr Støre holdt sin innledende tale til landsstyret tirsdag.

– Sannheten er at vi ikke har kommet nær folk de siste årene. Det er alvorlig for et folkeparti som Arbeiderpartiet. Kjedelig fordi det gjør det vanskeligere å vinne valg. Men mest alvorlig fordi vår rolle jo er å være vanlige folks verktøy, for trygghet i hverdagen, frihet og muligheter for alle, sa Jonas Gahr Støre til landsstyret.

– Da må vi være til stede i hverdagen, da må vi komme nærmere, la han til.

Fra politikerspråk til folkesaker

Ap-lederen kom samtidig med en erkjennelse av at partiet for ofte har snakket om «handlingsplaner», «tiltaksplaner» eller «strukturreformer».

– Det går lett over hodene på folk og under radaren for de aller fleste, la han til

Noe av denne jobben handler om bruke mer tid på det folk er engasjert i. Og litt mer tid på nære saker som søskenrabatt på SFO, flere fastleger og jordmødre, og på bredbånd i hele landet.

Jonas Gahr Støre bruker også som et eksempel at Ap må diskutere sakene som går i debattene rundt kjøkkenbordet til folk, blant annet debatten om innvandring.

– Innvandring var ikke vår viktigste sak ved valget. Men for mange velgere var den viktig. Mange opplevde at vi skygget unna innvandring som tema, i frykt for å spille på Frps banehalvdel. Det var feil. Vi skal ta den debatten, men på våre premisser, mener Støre.

Sentrum er ute: Dette er partiene Støre vil samarbeide med

Tapte fagbevegelsen

Jonas Gahr Støre erkjenner at Arbeiderpartiet ikke nådde tilstrekkelig ut til fagbevegelsens medlemmer.

– Altfor mange av dem stemte ikke. De satte seg på gjerdet. Vi, Mette (Nord, Fagforbundet), Jørn (Eggum, Fellesforbundet) og Hans-Christian (Gabrielsen, LO-leder) må stille tøffe spørsmål ved hvordan vi jobber og hvilke arbeidslivssaker vi gjør til de viktigste for oss. Det er ikke en jobb partiet kan gjøre alene. Og det er ikke en jobb LO kan gjøre alene. Dette må vi gjøre sammen. Det er det fagligpolitiske samarbeidet som er svaret. Vi trenger et forsterket og fornyet fagligpolitisk samarbeid fram mot valget i 2019. Som handler om hvordan vi kommer i tettere kontakt med LOs medlemmer, for å fange opp deres drømmer og bekymringer. Der vi ser sammenhengene mellom deres interesser og de sakene vi får på våre bord i politikken, i kommunene, i Stortinget, sier Ap-lederen.

Sentralt fungerer kontakten mellom Arbeiderpartiet og fagbevegelsen. Men den fungerer dårligere rundt omkring i kommunene, er Støres erkjennelse.

Fylkestopp mener Ap må slutte å skremme med regjeringens politikk. – Det biter ikke folket på

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy