JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Feriepenger på dagpenger:

Støre informerte ikke LO om løftebrudd om feriepenger

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeiderpartiets nære allierte i LO-ledelsen ble ikke informert da Støre-regjeringen videreførte høyre-regjeringens forslag om å ta feriepengene fra de arbeidsløse.

2021112608413220211126102407

torgny@lomedia.no

frode@lomedia.no

Nå opplever Arbeiderpartiet en storm fra fagbevegelsen siden de ikke har innfridd et sentralt valgkampløfte: Å gjeninnføre feriepenger på dagpenger for de arbeidsløse.

Ledende LO-tillitsvalgte sier at det kom som lyn fra klar himmel da regjeringa videreførte Solberg-regjeringas kutt i feriepenger.

Arbeiderpartiet kunne tatt opp saken med LO i den viktige samarbeidskomiteen, som møtes hver mandag. I samarbeidskomiteen utveksler LO og Ap synspunkter, samordner politikken og rydder unna misforståelser.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik forteller at Arbeiderpartiet ikke har tatt opp feriepengekuttet med LO i samarbeidskomitéen.

Statsminister Jonas Gahr Støre var mandag i LOs sekretariat. Onsdag var han på LO Stats konferanse på Gol. Begge steder fikk han klar beskjed om at feriepenger på dagpenger er et viktig spørsmål for LO.

Nye tall: 290.000 permitterte og arbeidsledige mister feriepenger

Budsjettforhandlingene i regjeringen

Statsminister Støre mener han har informert godt.

– Var tilleggsproposisjonen luftet i samarbeidskomitéen?

– Hovedprioriteringene og innspillene fra LO-siden var vi veldig godt innforstått med da vi satt på Hurdalssjøen, da vi laget en 100 dagers plan og da vi gikk i budsjettforhandlinger, svarer statsminister Jonas Gahr Støre på FriFagbevegelses spørsmål. 

– Noen sier at det som kom i tilleggsproposisjonen, kom som lyn fra klar himmel.

– Budsjettforhandlinger skjer i regjering. Jeg tror ikke det som sto i proposisjonen kom som lyn fra klar himmel. Men det må du nesten høre med dem som mener det, sier Støre.

LO-toppene til statsminister Støre: – Det er bare én løsning på spørsmålet om feriepenger på dagpenger

Ikke drøftet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik er ikke sikker på når hun fikk høre om forslaget første gang, men bekrefter at det ikke har vært drøftet i Samarbeidskomitéen mellom LO og Ap.

– Det var et telefonmøte i Samarbeidskomitéen da jeg var på klimatoppmøtet i Glasgow. Da la vi fram vårt syn, men det ble ikke tid til noen drøfting, sier LO-lederen.

Hun er fortsatt skuffet over at feriepenger til de arbeidsløse har kommet på plass. Men understreker at til tross for dagpengespørsmålet så ser hun en klar retningsforandring med den nye regjeringa. Dessuten er ikke spørsmålet helt avgjort, siden SV og regjeringspartiene fortsatt forhandler om statsbudsjettet på Stortinget.

– Tror du forslaget hadde blitt fremmet om også SV hadde vært en del av regjering?

– Det er umulig å svare på, men det er ingen hemmelighet at LO også ønsket SV med i regjeringa.

Som penger i Norges Bank

Leder i Handel og Kontor Christopher Beckham sitter i samarbeidskomiteen. Han var en av dem som reagerte sterkest da feriepenger på dagpenger ikke var en del tilleggsproposisjonen som Støre-regjeringen la fram.

– Når dette kravet sto i Arbeiderpartiets 100 dagers program, trodde jeg det var like sikker som å ha penger i banken, sier han.

Han bekrefter at spørsmålet ikke var drøftet i samarbeidskomiteen, og henviser til LO-lederen når det gjelder videre spørsmål om hva som har skjedd der.

Noen har snakket sammen

Leder i Industri Energi, Frode Alfheim var ikke kjent med at det ikke var lagt inn feriepenger på dagpenger før budsjettet ble lagt fram. Han fikk først høre om det da han leste budsjettet.

Samtidig skjønner han at det kan være krevende å få på plass alt når det er forhandlinger i en mindretallsregjering.

Tidligere i høst kom Stein Aabø med boka «Noen har snakket sammen». Dette er historien til samarbeidskomitéen, skrevet på oppdrag av komitéen og finansiert av LO. Aabø vil ikke kommentere den aktuelle saken, og om den burde vært behandlet i komitéen. Men i forordet til boka skriver han at samarbeidskomitéen «er et sted hvor saker havner eller begynner, der floker løses, der posisjoner avklares – der noen snakker sammen».

Den første måneden med Støre-regjering har samarbeidskomiteen altså ikke blitt brukt i en sentral sak for LO og fagbevegelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy