JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre om kritikk: – Vi har gjort kloke valg

– Samfunnet har utrustet seg med folk på jobb og lav arbeidsledighet. Vårt naboland Sverige er oppe i åtte prosent, nå ligger vi på rundt to, sier Jonas Gahr Støre.

– Samfunnet har utrustet seg med folk på jobb og lav arbeidsledighet. Vårt naboland Sverige er oppe i åtte prosent, nå ligger vi på rundt to, sier Jonas Gahr Støre.

Jonas Fagereng Jacobsen

Statsministeren avviser at Norge er en «jammerdal» og forsvarer skattepolitikken, som får kritikk av regjeringens eget utvalg.

2024020810002720240208100029

marius@ntb.no

– Vi tar utvalgets innspill med oss. Det er mye interessant å lese der. Men ansvaret for politikk og retning – det tar vi i politikken, sier Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsministeren måtte onsdag svare for seg i Stortinget om skatteutvalget, som har kritisert regjeringen for å nedprioritere å redusere skadelige skatter til fordel for økt offentlig pengebruk.

Frps Hans Andreas Limi beskylder regjeringen for å føre en skattepolitikk som er direkte skadelig for norsk økonomi på lang sikt.

– Det at mye av pengebruken i Norge hentes fra skatter, har en kostnad for økonomien, sa Limi og viste til utvalgsrapporten.

– Skattesjokket har kommet samtidig som Norge har hatt enorme ekstrainntekter, blant annet som følge av høye energipriser, påpekte han.

Støre avviser at Norge går «ad undas» og peker på sterk verdiskapning og økte investeringer.

– Det er ikke noe jammerdal, dette. Samfunnet har utrustet seg med folk på jobb og lav arbeidsledighet. Vårt naboland Sverige er oppe i åtte prosent, nå ligger vi på rundt to. Vi har gjort kloke valg gjennom de årene, sier Støre.

Unge menn omfavner høyresida: – En katastrofe for det rødgrønne laget

Støre forsvarte Støre

Limi mener at regjeringen må bruke mer av oljeinntektene på skattekutt.

– Her kan det ikke være sånn at både statsministeren og utvalget har rett. Mener statsministeren egentlig at ekspertutvalget tar feil i sin omtale av regjeringens skattepolitikk? spurte Limi.

– Statsministeren mener at statsministeren har rett, svarte Støre.

Han viser til at utvalget også har berømmet regjeringen for å innføre grunnrenteskatt, og at pengene er brukt på å styrke velferden.

– Det er ikke et ekspertutvalg av økonomer som bestemmer og avmåler politikk og prioriterer i Norge hva som er best for å møte velferdssituasjonen, utdanningssituasjonen, sykehusene våre og politiet vårt, sier han.

Høyres idé om å nekte unge uføretrygd får slakt: – Ekstremt kunnskapsløst

Kan ikke gi noen dato

Støre understreker at regjeringen nå fjerner noen av skattegrepene som ble innført i en «ekstremsituasjon» i 2022.

Høyprisbidraget på kraft er på vei bort, og regjeringen har også varslet at den omstridte arbeidsgiveravgiften for høye lønninger blir fjernet neste år.

Det sistnevnte ville Høyres finanspolitiske talsperson Tina Bru ha en avklaring på i Stortinget.

– Det er uklart for bedriftene om de skal planlegge for at den er borte 1. januar 2025 eller 31. desember 2025, sa hun.

Støre kunne ikke gi noen dato, men gjentok at den forhøyede arbeidsgiveravgiften skal bort i 2025.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy