JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre vil ikke love eller utelukke Palestina-anerkjennelse innen sommerferien

UTELUKKER IKKE: Støre vil verken love eller utelukke en annerkjennelse av Palestina før sommeren.

UTELUKKER IKKE: Støre vil verken love eller utelukke en annerkjennelse av Palestina før sommeren.

Terje Pedersen / NTB

Spania har sagt de kan anerkjenne den palestinske staten innen slutten av juni. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hevder Norge er «koordinert» med Spania, men lover ikke det samme.

2024041214134020240412141340

– Vi tenker i samme baner. Vi er klare til å anerkjenne den palestinske staten og deres rettmessige plass i FN. Spørsmålet er når, og der er vi nært koordinerte, sa Støre under et pressemøte med Spanias statsminister Pedro Sánchez fredag.

Sistnevnte er i øyeblikket på turne for å samle støtte til å anerkjenne Palestina som stat. Han har varslet at Spania kan komme til å anerkjenne Palestina innen slutten av juni. Det vil ikke Støre forplikte seg til.

– Jeg utelukker ikke det, men vi har ikke tatt en avgjørelse, og det er en veldig dynamisk situasjon i regionen, sier statsministeren på spørsmål fra NTB.

– Norge og Spania klare

Sanchez fikk spørsmål om det samme i forkant.

– Spania er klare til å anerkjenne den palestinske staten om kort tid, men ikke Norge. Hva har du sagt til Støre om dette?

– Som statsministeren har sagt, er Norge og Spania klare til å ta det steget. Fra vårt perspektiv tror jeg det er klare signaler, ikke bare i regionen, men også med tanke på situasjonen i Gaza og på Vestbredden, som forklarer hvorfor vi sier veldig tydelig at vi er klare til å anerkjenne den palestinske staten så snart som mulig, sa Sanchez.

Rødt: – Fantastiske nyheter

Støre var ikke fornøyd med spørsmålet hans spanske kollega fikk.

– Spørsmålet er litt rart. Norge står klare til å anerkjenne Palestina. Det handler bare om timing og sammenheng. Derfor er dette møtet så nyttig, med Sanchez som tar initiativet til å komme til Oslo, han skal videre til Irland etterpå, vi er en gruppe land som snakker sammen.

Rødt er positive til signalene fra pressekonferansen.

– Det er fantastiske nyheter at Norge er klare til å anerkjenne Palestina, og det viser at det enorme presset mot regjeringa gjennom vinteren i forbindelse med behandlingen av Rødts forslag om anerkjennelse har ført fram, sier utenrikspolitisk talsperson Bjørnar Moxnes.

(©NTB)

vaktsjef@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy