Stortinget får ikke innsyn i rapport om trygderettigheter

Freddy André Øvstegård

Freddy André Øvstegård

Martin Guttormsen Slørdal

En rapport fra 2014 om trygdemottakeres rett til å reise i EØS vil bli sentral i høringen om Nav-skandalen fredag. Men kontrollkomiteen får ikke se rapporten.

2020112609562620201126095625

SVs medlem i kontrollkomiteen Freddy André Øvstegård er sterkt kritisk til at komiteen nektes innsyn i rapporten. Fredag skal komiteen ha sin andre høring i saken.

– Det er provoserende at regjeringen velger å holde tilbake informasjon i det som er Norges største rettsskandale, sier han til Aftenposten.

– Normal praksis

Fungerende arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) sier til NTB at det er normal praksis å avslå slike innsynsbegjæringer.

– Dette er et departementsinternt dokument. Dette er en praksis som har vært gjennomført av flere statsråder og regjeringer, sier han.

Rapporten ble laget av en interdepartemental arbeidsgruppe som skulle se på hvordan trygdeeksporten kunne reduseres. Men i hvert kapittel går det fram at myndighetene ikke kan nekte mottakere av norske trygdeytelser å reise til EØS-land, ifølge utvalget som har gransket trygdeskandalen.

Det var nettopp slike utenlandsopphold Nav mente var ulovlig og slo hardt ned på fram til trygdeskandalen eksploderte i fjor. Det har medført at minst 86 personer er blitt uriktig dømt, over halvparten til fengselsstraff, for trygdesvindel. I tillegg har flere tusen feilaktig fått krav om tilbakebetaling fra Nav eller avslag på trygdesøknader.

– Vil svare godt og grundig

Asheim viser til at granskingsutvalget har fått se rapporten, og at utvalgets leder Finn Arnesen er innkalt til fredagens høring i kontrollkomiteen.

– Jeg er sikker på at både jeg og Arnesen kommer til å bli spurt om dette, og da skal vi svare godt og grundig på det. Det viktigste her er innholdet i rapporten, sier han.

– Regjeringen har lovet at hver stein skal snus. Er det å nekte komiteen innsyn å gjøre dette?

– Vi har forsøkt så godt vi kan å snu hver stein og komme fram med all den dokumentasjonen som er nødvendig, svarer Asheim.

Juss-Buss-klage

Også Jussbuss kritiserer hemmeligholdet og klaget onsdag Arbeids- og sosialdepartementet inn for Sivilombudsmannen.

– Denne rapporten har vært oppe i mediene flere ganger de siste dagene og er derfor høyaktuell. Vi mener det er kritikkverdig at dokumenter av så stor offentlig interesse ikke er tilgjengelig for allmennheten, sier Per Silnes Tandberg fra sosial-, arbeids- og trygderettsgruppen i Jussbuss til NTB.

– Trygdeskandalen er en ekstraordinær sak av svært alvorlig karakter. Offentliggjøring vil styrke informasjons- og ytringsfriheten, demokratiet, rettssikkerheten, tilliten og kontrollen med forvaltningen, utdyper han.

Onsdag ble det også kjent at Eftas tilsynsorgan Esa har innledet en formell sak mot Norge fordi de mener Norge ikke har respektert EØS-reglene i trygdeforordningen og retten til fri bevegelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy