Nav:

Stortinget har gjort feil vedtak om sykepenger, mener Senterpartiet

Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet.

Jan-Erik Østlie

Stortinget har i et ferskt lovvedtak igjen fastslått at mottakere av sykepenger må oppholde seg i Norge. Dette er i strid med EØS-reglene.

2021051209420520210512094203

Det var denne tolkningen av EØS-reglene som førte til Nav-skandalen og en tolkning som også EFTA-domstolen så sent som i forrige uke fastslo var gal.

I forrige uke vedtok Stortinget endringer i loven om folketrygd der det blant annet står at «det er et vilkår for rett til ytelser etter dette kapitlet at medlemmet oppholder seg i Norge».

Les mer om Nav-skandalen her

EØS

– Det fremstår som absurd og uvirkelig at Stortinget i et nytt lovvedtak bekrefter den grove feiltolkningen av EØS-retten som har rammet så mange hardt, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) til VG.

Utenfor EØS

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sa i debatten i Stortinget at Norge var å tolke som Norge og EØS-området, og at lovendringen da gjelder for opphold i land utenfor EØS.

Lundteigen mener imidlertid at teksten åpner for nye feiltolkninger av regelverket, og får støtte fra professor Mads T. Andenæs i privatrett ved Universitetet i Oslo. Andenæs mener stortingsvedtaket er klart i strid med EØS-retten og at folk som leser loven, blir villedet.

Arbeidsministeren

Røe Isaken mener Nav-saken har vist hvor viktig et godt lovarbeid er.

– Derfor har vi et lovutvalg som siden i fjor har jobbet med en helhetlig revisjon av lovverket og som legger fram et forslag i juni. Lovutvalget skal komme med en helhetlig revisjon av lovverket og foreslå endringer. Nå venter vi på deres forslag, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy