JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik avverget: Det blir ikke tomme butikkhyller

SLIPPER DETTE: Streik på grossistlagrene  er avverget. Dermed fortsetter vareleveringen til matbutikkene som vanlig.

SLIPPER DETTE: Streik på grossistlagrene er avverget. Dermed fortsetter vareleveringen til matbutikkene som vanlig.

Håvard Sæbø

3600 lagerarbeidere og sjåfører var klare til å streike fra 16. mai. Men torsdag morgen kom partene til enighet.

2024051610160620240516101606

roy@lomedia.no

Nesten ni timer på overtid ble Fellesforbundet og Hovedorganisasjonen Virke enige om en ny tariffavtale for ansatte på grossistlagre. Dermed blir det ingen streik og tomme butikker. 

Det bekrefter Fellesforbundets forhandlingsleder, Joachim Espe, overfor Magasinet for fagorganiserte. Han beskriver meklingen som krevende.

– Vi så ikke lyset i tunnelen før det ble lyst i morges. Det var først da vi skjønte at det kunne gå mot en løsning, sier han med et smil.

Resultatet betyr et generelt tillegg på sju kroner timen. I tillegg kommer økning i minstelønnssatsen på tre kroner, et fagarbeidertillegg på kr 2,50 og fem kroner timen ekstra for de som jobber på fryselager.

Endret arbeidstidsordning

Det viktigste var imidlertid å få til noe med arbeidstidsordningen, og der vil ansatte som har ordinær arbeidstid på lørdager få 20 prosent tillegg.

Det er også enighet om at det skal gjennomføres drøftinger lokalt dersom bedrifter ønsker å innføre slikt lørdagsarbeid.

Partene er også enige om at det skal forhandles dersom det innføres arbeid mellom klokka seks og sju på morgenen, og at dette skal utløse 60 prosent tillegg. Det skal også etableres en lokal lønnsavtale på hver bedrift.

Espe legger ikke skjul på at det var kravet om endring i arbeidstidsbestemmelsen som var det vanskeligste å bli enige om.

– Det satt langt inne og tok veldig mye tid. Det var mye fram og tilbake og ulike forslag som lå på bordet før vi ble enige, påpeker Espe.

Han er imidlertid godt fornøyd med resultatet.

– Det er en enstemmig delegasjon som anbefaler resultatet, sier Joachim Espe.

Krevende forhandlinger

Arbeidsgiversiden er glade for å unngå en streik.

– Vi er glade for å ha kommet til enighet, og at vi dermed unngår en streik som ville rammet mange forbrukere over hele landet. Våre medlemsvirksomheter fyller landets butikker med mat og andre varer som er viktige for folk, sier administrerende direktør i Virke, Bernt G. Apeland.

Partene har blitt enige om en lønnsvekst innenfor frontfagsrammen, arbeidstidsordninger med sosial profil, og en satsing på kompetanse gjennom blant annet å styrke fagbrevtillegget.

– Det har vært krevende og konstruktive forhandlinger, som har gitt et resultat som sikrer reallønnsvekst, og som samtidig hensyntar at mange virksomheter fortsatt står i tøffe økonomiske tider, sier Apeland.

Den nye tariffavtalen gjelder for grossistbedrifter organisert i Hovedorganisasjonen Virke, og uorganiserte bedrifter som følger denne tariffavtalen gjennom direkteavtale med Fellesforbundet.

Bakgrunn: Lønnsoppgjøret for ansatte på grossistlagre må til mekling

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy