Streik blant ansatte i Fagforbundet fra fredag

STREIK Fredag er 73 av Fagforbundets ansatte i streik. (Illustrasjonsfoto)

STREIK Fredag er 73 av Fagforbundets ansatte i streik. (Illustrasjonsfoto)

Simen Aker Grimsrud

Fredag 14. november går i første omgang 73 ansatte i Fagforbundet ut i streik etter at meklingen mellom Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening og Handel og Kontor brøt sammen torsdag formiddag.

2014111112000020141113105727

eva.ler.nilsen@lomedia.no

per.flakstad@fagforbundet.no

For første gang i historien går ansatte i flere LO-forbund ut i streik i et lønnsoppgjør.

I første omgang er det rundt 150 av de 1.500 HK-medlemmene i dette tariffområdet som er tatt ut i streik dersom meklingen strander. Det er 73 ansatte i Fagforbundet sentralt og i deres virksomheter i Troms, Fellesforbundet sentralt, EL & IT Forbundet sentralt og i Norsk Arbeidsmandsforbund sentralt.

Vil merke streiken

– Det er relativt mange ansatte i Fagforbundet som er tatt ut, derfor vil nok medlemmer og tillitsvalgte merke streiken, sier administrerende leder i Fagforbundet, Gunnar Gussgard.

– Blant andre er ansatte som arbeider med medlemshenvendelser tatt ut. Selv om dette ikke gjelder samtlige av dem som håndterer slike henvendelser, vil kapasiteten bli redusert. Som arbeidstakerorganisasjon vil vi i Fagforbundet selvsagt være nøye på å følge spillereglene, og være påpasselige med at arbeid som streikende ansatte skulle ha utført ikke skal gjøres av andre, sier Gussgard.

–Strid om innsyn

Siden tirsdag har Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) vært på Riksmeklerens kontor i håp om å bli enige i årets lønnsoppgjør. De ordinære forhandlingene ble brutt i september etter at arbeidsgiverne nektet HK innsyn i lønna til alle dem som omfattes av tariffavtalen det forhandles om. Ifølge ledelsen i Handel og Kontor, som organiserer de ansatte i LO, LO-forbundene og andre virksomheter i arbeiderbevegelsen, er det helt umulig å drive reelle lønnsforhandlinger uten tilgang til all lønnsstatistikk.

Arbeidsgiverne stod like steilt på innsynsnekten under meklingen, og klokka 09.30 torsdag formiddag brøt HK meklingen. Det betyr at 150 av de 1.500 HK-medlemmene i dette tariffområdet går ut i streik, hovedsakelig i Oslo. Streiken starter fredag morgen.

Uenige om statistikkgrunnlag

Forhandlingsleder Bjørn Mietinen i HK sier til HK-Nytt at det er helt håpløst å drive lønnsforhandlinger uten riktig statistikk. Han påpeker at det er umulig å beregne lønnskrav når det mangler flere grupper i det statistiske grunnlaget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy