Streik i gresk offentlig sektor

En fagforening for offentlig ansatte i Hellas varsler streik og demonstrasjoner mot avtalen med EU onsdag.

2015071412000020150714090502

joran.gronstad@lomedia.no

Mandag morgen ble det klart at Hellas og EU har blitt enige om en ny avtale, men det venter nye runder med bråk for den greske statsministeren Alexis Tsipras når han kommer hjem til Athen.

Fagforeningen ADEDY sier den er uenig med avtalen som den greske regjeringen har forhandlet fram med eurolandene, og har varslet en 24 timer lang streik for sine 300.000 medlemmer i morgen onsdag.

Demonstrasjoner

Mandag kveld hadde flere grekere allerede startet å demonstrere mot avtalen, som nasjonalforsamlingen skal stemme over onsdag.

Avtalen innebærer blant annet høyere skatter og kutt i pensjonsordningene. Til gjengjeld skal Hellas få opp til 86 milliarder euro i lån.

Uten avtalen vil den greske økonomien trolig kollapse, noe som kan tvinge landet ut av eurosonen – en såkalt grexit.

Streiken blir den første under Alexis Tsipras som statsminister.

Les også: – La Hellas puste

Les også: Tyske fagforbund støtter Hellas

Les også: – Vi må ettergi lån til Hellas

DETTE ER KRAVENE TIL HELLAS

Strømlinjeforme momssystemet og utvide grunnlaget for skatteinntekter. Gjøre pensjonssystemet mer bærekraftig som del av en større pensjonsreform.

Opprette et uavhengig privatiseringsfond. Privatisering skal gi inntekter på 50 milliarder euro. Av disse pengene skal 25 milliarder brukes til rekapitalisering av de greske bankene. 12,5 milliarder skal gå til investeringer i Hellas.

Det greske statistikkbyrået gjøres uavhengig. Det greske strømnettet privatiseres. De kollektive lønnsforhandlingene og streikelovgivningen moderniseres i tråd med EUs regelverk. Gresk offentlig sektor skal styrkes og avpolitiseres. Det greske rettssystemet skal reformeres for å gjøre juridiske prosesser raskere og redusere kostnader.

I motytelse skal Hellas kunne få mellom 82 og 86 milliarder euro - tilsvarende mer enn 800 milliarder kroner - i nye lån.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy