JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i private omsorgsbedrifter

Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen (tv) og leder i forbundsets forhandlingsenhet Tone Faugli klarte ikke å få med NHO på et lønnsløft for sine medlemmer. Dermed ble det meklingsbrudd i natt og streik fra lørdag morgen.

Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen (tv) og leder i forbundsets forhandlingsenhet Tone Faugli klarte ikke å få med NHO på et lønnsløft for sine medlemmer. Dermed ble det meklingsbrudd i natt og streik fra lørdag morgen.

Geirmund Jor, Fagforbundet

Partene klarte ikke å bli enige om et anbefalt resultat. Dermed tas 80 ansatte i private omsorgsbedrifter og barnehager ut i streik fra lørdag morgen.

2021010907181220210109101003

per.flakstad@fagbladet.no

Streiken berører barnehager i Oslo, Trondheim, Bergen, Frogn, Drammen og Porsgrunn som drives av ideelle organisasjoner med NHO som sin arbeidsgiverorganisasjon.

Videre er ansatte ved omsorgs- og rehabiliteringsinstitusjoner i Agder, Innlandet og Troms og Finnmark tatt ut i tillegg til ansatte ved asylmottak.

Dette er behandlingsinstitusjoner innenfor rus, psykiatri, barnevern, pleie- og omsorg.

Fagforbundets medlemmer i dette avtaleområdet er ansatt i ideelle organisasjoner som Frelsesarmeen og Bymisjonen, og i tillegg ansatte i Blindeforbundet og Aurora Kino i Tromsø.

80 ansatte tatt ut i streik

Fagforbundet tar i første fase ut 78 medlemmer mens Fellsorganisasjonen, FO, tar ut 2.

Dersom streiken blir langvarig vil den bli trappet opp.

– Vi er skuffet. Vi ønsket ikke konflikt, men opplever at NHO ikke har villet komme oss i møte på noen punkter. Dermed blir det praktisk talt umulig for oss å ivareta medlemmene på en bra måte. Det ender da opp med at vi må ta i bruk vårt kraftigste kampmiddel, streik, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen til forbundets nettside.

– Har sakket etter lønnsmessig

Bakgrunnen for konflikten er at Fagforbundets og FOs medlemmer i denne avtalen har sakket lønnsmessig kraftig etter over mange år.

I 2019 valgte NHO å løfte sykepleierne i dette området opp på om lag samme nivå som alle andre sykepleiere. LOs medlemsforbund har krevd et tilsvarende lønnsløft for alle sine medlemmer. Det svarte NHO nei på. Dermed var det ifølge Green Nilsen ikke grunnlag for videre mekling.

– Våre medlemmer skal ikke tape lønnsmessig

– Vi ser ingen grunn til at våre medlemmer i dette området skal tape lønnsmessig sammenliknet med andre arbeidstakere med tilsvarende utdanning og erfaring. Gapet mellom dem og andre sammenliknbare grupper har økt over tid, og vi frykter at utviklingen vil fortsette. Det kan vi ikke godta, sa Anne Green Nilsen før meklingen.

Hun er blant annet opptatt av at barnehageansatte har dårligere vilkår i denne avtalen enn ansatte i private barnehager med andre avtaler.

En samlet fagbevegelse er negativ til at virksomheter bytter fra en avtale til en annen for på sikt å kunne spare utgifter på lønns- og arbeidsvilkår.

– Hvis vi ikke setter foten ned vil det åpne for at flere barnehager forlater tariffavtaler der vi har forhandlet fram gode avtaler for medlemmene. Hvis vi ikke sier nei til at enkelte shopper billige lønnsavtaler, undergraver vi over tid lønns- og arbeidsforhold for hele barnehageområdet. Derfor er det viktig at vi sier tydelig fra nå, sier Green Nilsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy