Streiken blant Fagforbundets ansatte er over

AVBLÅST: I morgen skal denne gjengen tilbake på jobb i LO og forbundene.

AVBLÅST: I morgen skal denne gjengen tilbake på jobb i LO og forbundene.

Martin Guttormsen Slørdal

Partene i konflikten mellom Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening ble sent i går kveld enige om et anbefalt resultat. Streiken blant de ansatte i Fagforbundet er dermed over.

2014112612000020141126152236

lene.svenning@lomedia.no

Det betyr at de 73 ansatte i Fagforbundet som HK hadde tatt ut i streik er tilbake på jobb fra onsdag morgen. Dermed vil kapasiteten til å ta seg av medlemshenvendelser og henvendelser fra tillitsvalgte være som normalt fra onsdag.

12.000 og bedre innsyn

Etter å ha sittet i møter med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening i går ettermiddag og kveld, avblåste HK streiken. Partene er enige om en ny tariffavtale. Den innebærer at de lavest lønte får en lønnsøkning på 12.000 kroner i året, de høyere lønte få en lønnsøkning på 2,9 prosent. Tilleggene gis fra 1. juni.

Handel og Kontor har også fått gjennomslag for sitt hovedkrav om innsyn i de ansattes lønn.

HK-tillitsvalgte i Fagforbundet, Karianne Hansen Heien, kaller det økonomiske resultatet tilfredsstillende, og peker på at de er garantert den samme lønnsutviklinga som de ansatte i staten.

Nødvendig streik

– Vi er godt fornøyd med resultatet. Det tok sin tid, men vi fikk det innsynet vi krevde. Totalt sett er vi fornøyd med tanke på de kravene vi stilte, sier forhandlingsleder Bjørn Mietinen til HK-Nytt.

Forhandlingsresultatet skal nå ut på uravstemning blant medlemmene. Et flertall av HK forhandlingsdelegasjon anbefaler medlemmene å si ja til resultatet. To stemte nei.

Tar kampen uansett arbeidsgiver

Det er første gang HK-medlemmene i fagbevegelsen har vært i streik. Konflikten varte i tolv dager. Ansatte i fire forbund har stått streikevakter fra første dag, mens ansatte i nye fem kom til sist onsdag. Til sammen var 296 HK-medlemmer i fagbevegelsen i streik.

– HK har gjennom denne streiken vist at vi tar kampen for våre medlemmer uansett hvilken arbeidsgiver vi møter, sier Mietinen.

Arbeidsgiverne høynet

For en uke siden var det også kontakt mellom partene. Ifølge AAF ville de innfri HKs krav om innsyn i lønn allerede da. Det ble imidlertid lagt mindre penger på bordet enn i går kveld.

Kroner og øre vanskeligst

Trude Tinnlund, LO-sekrretær og styreleder i AAF, er glad for at streiken er over.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har kommet til en enighet, og at folk er tilbake på jobb, sier hun til HK-Nytt.

Hun hevder den hardeste nøtta under forhandlingene med HK har vært økonomi.

– Det er ikke sånn at vi har sittet på tallene og ikke vist dem fram. Diskusjonene har handlet om hvordan vi kan få til statistikk som viser utviklingen for alle grupper ansatte i fagbevegelsen. Vi kunne kanskje fått på plass en løsning tidligere, men det var kroner og øre som var det vanskeligste temaet, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy