-Streiken skader omdømmet til Kreftforeningen

KRITISK: Nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug er selv utdannet sykepleier og er kritisk til Kreftforeningens forslag til avtale til sine sykepleiere. Sammen med Fagforbundet gav hun sin fulle støtte til sykepleierne som har streiket i 12 uker.

KRITISK: Nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug er selv utdannet sykepleier og er kritisk til Kreftforeningens forslag til avtale til sine sykepleiere. Sammen med Fagforbundet gav hun sin fulle støtte til sykepleierne som har streiket i 12 uker.

Øystein Windstad

Fagforbundet og Sissel M. Skoghaug mener at sykepleierstreiken i Kreftforeningen går på omdømmet løs: Synd at Kreftforeningen stiller seg i denne situasjonen der de ønsker å ta bort forhandlings- og streikeretten.

2017081016123220170810162156

oystein.windstad@fagbladet.no

Sykepleiere i Kreftforeningen har streiket siden 22 mai. Det ble nylig trappet opp og nå streiker 25 av totalt 34 sykepleiere i den ideelle organisasjonen. Nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, som selv er sykepleier mener konflikten går ut over folks oppfatning av organisasjonen:

– Kreftforeningen er viktig for sårbare syke mennesker. De er viktige på grunn av den jobben de ansatte gjør. Det er synd at Kreftforeningen stiller seg i en situasjon der deres omdømme, som jeg mener har vært veldig godt, kan svekkes, sa Skoghaug rett etter hun holdt appell foran stortinget. Rundt hundre mennesker møtte opp for å vise støtte til de streikende sykepleierne. Også Unio-leder Ragnhild Lied, president i Legeforeningen Marit Hermansen, leder av LO i Oslo Roy Pedersen og leder av Norsk sykepleierforbund Eli Gunhild By holdt appeller.

Mener de ansatte mister streikerett

Skoghaug i Fagforbundet føler seg ikke beroliget av Kreftforeningen og NHO sine forsikringer om at ingen ansatte skal få dårligere avtaler eller lønn.

– Du har bakgrunn som sykepleier. Hva tenker du om denne streiken?

– Jeg tenker det er synd at kreftforeningen har stilt seg selv i denne situasjonen. Deres dyktige flotte viktige sykepleiere ser seg nødt til å streike for anstendige arbeidsvilkår eller anstendig avtale. Dette er en kamp som er viktig for oss som samla fagbevegelse. Dette er tariffhopping som bare går ut på å svekke ansatte lønns- og arbeidsvilkår.

– Kreftforeningen og NHO sier sykepleierne skal få samme vilkår som før. Hva sier du til det?

– For oss er det veldig viktig at en har forhandlingsretten og om nødvendig streikeretten. Blir de fratatt dette, mister en tryggheten i avtalen. Det er absolutt en forringelse av avtalen, men også av opparbeida retter, sier nestlederen i Fagforbundet.

Konflikt etter overgang til NHO

Kreftforeningen byttet arbeidsgiverforening og gikk fra Virke til NHO. Etter overgangen mener sykepleierne og en samlet norsk fagbevegelse at streikeretten er truet, fordi avtalen de har fått tilbud om har en måneds oppsigelse og det kan ta to år fra avtalen blir sagt opp til neste hovedoppgjør.

– Hva er grunnen til at du og Fagforbundet stiller her i dag?

– Den kampen de tar, gjelder også for svært mange andre i fagbevegelsen. Vi i Fagforbundet har mange arbeidsgivere vi forhandler med, vi ser denne typen tariffhopping hver dag. Dette er en kamp som er viktig for oss alle, sier hun og legger til:

– Kampen mot tariffhopping er noe vi står oppe i hele tiden. Det er ikke greit at arbeidsgivere bytter arbeidsgiverforening for å forringe ansatte sine vilkår. Det er heller ikke greit at medlemmene sine rettigheter som har blitt forhandlet over mange tariffoppgjør, svekkes, sier nestleder Skoghaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy