I dag utvides streiken i Bergen

Streikerammet pappa kjøpte is til streikende barnehageansatte

Får stor støtte fra barnehage-foreldrene

STREIKEVILJE PÅ TOPP: I dag går streiken i Akasia i Bergen inn i fase to. Både vilje og støtte er på topp.

STREIKEVILJE PÅ TOPP: I dag går streiken i Akasia i Bergen inn i fase to. Både vilje og støtte er på topp.

Sara Bell

Barnehagestreiken i Bergen rammer mange foreldre. – Likevel møter streikevaktene støtte og forståelse, forteller streikeleder Monica Jensen. I dag trappes streiken ytterligere opp.

2017051008362420170511161953

ola.tommeras@fagbladet.no

I dag går streiken blant ansatte i Akasia i Bergen inn i fase to. De 163 ansatte som ble tatt ut i streik fredag, får i dag følge av ytterligere 70 ansatte, derav 38 medlemmer fra Fagforbundet. Totalt er 234 tatt ut i streik og ytterligere tre barnehager stengt. I tillegg til barnehagene er ansatte i Akasia Eiendomsdrift AS og Akasia Kirke og Gravplass AS tatt ut i streik.

Fagforbundet og kristelig barnehagekjede saksøker hverandre

STØTTE: Fagforbundets delegasjon på LO-kongressen iførte seg streikeutsyr onsdag morgen, for å markere støtte til de barnehageansatte som streiker i Bergen.

STØTTE: Fagforbundets delegasjon på LO-kongressen iførte seg streikeutsyr onsdag morgen, for å markere støtte til de barnehageansatte som streiker i Bergen.

Tri Nguyen Dinh

– God støtte fra foreldrene

Stengte barnehageporter rammer alltid foreldrene, men streikelederen i Bergen, Monica Jensen, forteller om positive møter med foreldrene som opplever stengte barnehageporter.

– Tilbakemeldingene fra streikevaktene er positive og forteller om støtte og forståelse. Ved en av barnehagene kjøpte en pappa is til gruppen med streikevakter på utsiden, forteller Jensen, som kan forsikre at streikeviljen er på topp.

I løpet av dagen i dag vil Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag være til stede i streikekafeen og forklare forskjellene på den pensjonen arbeidsgiveren vil gi de ansatte og avtalen de har hatt tidligere.

– Kjemper om å bli Norges kjipeste arbeidgiver

– Skulle gjerne sett dokumentasjonen

Etter at arbeidstakerorganisasjonene gikk til streik, gikk arbeidsgiversiden hardt ut mot kravet fra de ansattes organisasjoner.

– Det er sterkt beklagelig at fagforeningene velger å gå til streik i Akasia for å få byttet ut dagens pensjonsordning med en pensjonsordning som vil true både arbeidsplasser og videre drift av selskapet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter i en pressemelding på Akasias nettsider. Hun hevder at fagforeningene med denne streiken setter både egne arbeidsplasser og tilbudet til Akasias kunder på spill.

Leder av Fagforbundet Bergen, Sara Bell, blir opprørt av disse påstandene.

– Jeg ville gjerne sett dokumentasjonen som underbygger dette, sier hun, og poengterer:

– For barnehagene sin del, så er allerede 13 prosent av det kommunale tilskuddet ment for å dekke pensjon. Det vil si at selskapet allerede går med solid overskudd på pensjonen, påpeker hun.

– Vi hadde selvfølgelig håpet at Akasia ville gi seg i mekling, og sikre våre medlemmer en livslang og tariffestet pensjon.

Skuffet over Akasia

Forhandlingsleder Odd-Haldgeir Larsen fra Fagforbundet, sa da fase to av streiken var realitet:

– Vi er skuffet over at det ikke var mulig å komme fram til en løsning. Det er helt uforståelig for oss at kirken i Bergen ikke vil at de ansatte i kirkekonsernet Akasia skal ha en anstendig pensjon.

Akasia-streiken

• Arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne representerer de ansatte.

• De streiker for en livsvarig og forutsigbar pensjonsordning som er lik for kvinner og menn, men nådde ikke fram med kravet.

• Konflikten oppstod etter at Akasia presset gjennom en ny pensjonsordning, der det ikke tas hensyn til tariffavtalte rettigheter fra tiden før Bergen kirkelige fellesråd valte å etablere konsernet Akasia.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy