Studenter nektes dagpenger: Raser over regjeringens studentpakke
HOLDER IKKE: Studentkontakt i Fagforbundet Vestland, Jeron Joseph, er ikke fornøyd med at studenter tilbys lån og ikke stipend.
Privat
– Dette er bare en utsettelse av problemet. Permitterte studenter skal ha rett til dagpenger, akkurat som andre, sier Jeron Joseph.
eva.ler.nilsen@fagbladet.no
Joseph er studentkontakt i Fagforbundet Ung Vestland, og er mildest talt opprørt over regjeringens krisepakke til studenter som ble lansert torsdag.
Her framkommer det at regjeringen vil bruke Lånekassens ordninger, og ikke Nav, til å bedre økonomien til studenter som har mistet ekstrajobben som følge av korona-epidemien.
I tillegg til stipendet som blir utbetalt 15. april, gis studentene anledning til å søke om ekstra lån på inntil 26.000 kroner.
– Hensikten med disse tiltakene er å sikre at ingen studenter nå faller ut av studiene på grunn av bortfall av inntekter nå i vår, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim, til VG.
Dette holder ikke
Jeron Joseph er ekstremt skuffet over det han kaller en lånepakke og ikke en krisepakke.
– Regjeringen har annonsert en urettferdig pakke for en gruppe i befolkningen som allerede ligger under den relative fattigdomsgrensen i Norge. Det henger ikke på greip at studenter som er permittert er tilbudt mer lån, mens andre permitterte får dagpenger, sier han til Fagbladet.
Han mener det hadde blitt ramaskrik dersom andre ansatte enn studenter med ekstrajobb hadde blitt tilbudt lån i stedet for dagpenger.
• Fagbladets spesialside om korona
Ikke tid for økt gjeld
– Dette er totalt krise for mange. Her setter man unge folk i et økonomisk uføre. De burde heller få støtte fra regjeringen. Dette er ikke en tid for å øke gjelda til folk, understreker nestleder og studentansvarlig i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira.
– Vi snakker her om folk som tar utdanning som vil hjelpe landet vårt i framtida. Studentene må få fullført utdanningen sin uten økte utgifter i ettertid, legger hun til.
De Oliveria sier til Fagbladet at de får overraskende mange henvendelser fra fortvilte studenter som nå står uten jobb og inntekt.
– Vi får dessverre ikke gjort annet enn å følge med og forsøke å påvirke det regjeringen driver med. Vi har et stort behov for å si at dette ikke er greit og vi støtter oppropet fra Norsk Studentorganisasjon, sier hun.
SKUFFET: Victoria De Oliveira, nestleder og studentansvarlig i Fagforbundet Ung mener dette ikke er tiden for å øke gjelda til folk.
Privat
– Dypt urettferdig
Fagforbundet Ung får støtte av Ida Elise Asplund, som er nasjonal talsperson i Arbeiderpartiets studentlag.
Hun sier det er urimelig at studenter, som også betaler skatt inn til fellesskapet, ikke skal omfattes av de samme tiltakene som andre i denne krisa.
– Man ville ikke spurt en vanlig arbeidstaker om å ta opp lån i denne situasjonen. Det gjør de med studenter. For å få hjelp nå må vi betale tilbake senere. Det ser jeg på som dypt urettferdig, sier hun til Fagbladet.
Asplund viser til at sju av ti studenter har jobb ved siden av studiene, og at krisepakken dermed rammer mange.
– Dette har politikerne selv lagt opp til ved å nekte å la en større del av studiefinansieringen være stipend, påpeker Asplund.
Som et kredittkort
Også leder i Bergen SV, Hilde Boberg Andresen, er forarget over regjeringens krisepakke til studentene.
– Andre arbeidstakere ville aldri akseptert å måtte ta opp mer lån i denne situasjonen. Mange studenter har allerede mye lån, så dette er det siste de trenger. Det er kjempeurettferdig at studentene må betale på denne måten, understreker hun.
Andresen sier til Fagbladet at stipend eller noe annet som ville fungert som kompensasjon for ekstrajobbene som er blitt borte, ville vært mye mer fornuftig.
– Det er ikke så viktig hva det kalles, men vi trenger mer midler, ikke mer lån. Dette er det samme som å gi alle studenter et kredittkort hver, sier hun.
Asheim: For dyrt
VG har spurt Henrik Asheim om hvorfor studentene tilbys lån og ikke ekstra stipend. Til det svarer statsråden:
– Det er behov for akutt å bedre studentenes økonomiske situasjon nå. De som låner hele beløpet, vil måtte betale 145 kroner per måned i tilbakebetalings-perioden av studielånet. Stipend-støtte ville kostet en til tre milliarder kroner, og ville uansett ikke gjøre noen forskjell for studentene før om mange år.