iStockphoto
redaksjonen@fagbladet.no
Over 60 bedrifter i Storbritannia har deltatt i den seks måneder lange studien, der nesten 3.000 ansatte fikk anledning til å jobbe fire dager i uka med samme lønn som de hadde da de jobbet femdagers uke.
Som et resultat av studien har ni av ti bedrifter som deltok, enten bestemt seg for å fortsette med firedagers uke eller opplyser at de planlegger å innføre dette.
Dette fordi produktiviteten viste seg å øke, noe som resulterte i økt omsetning for bedriftene som deltok i studien. Sammenlignet med samme periode i tidligere år så økte omsetningen i gjennomsnitt med 35 prosent, viser studien som ble organisert av 4 Day Week Global.
– Resultatene er stort sett de samme på alle arbeidsplasser og i bedrifter av varierende størrelse, noe som viser at dette er noe som fungerer for mange typer bedrifter, sier professor Juliet Schor ved Cambridge-universitet som har ledet studien.
• Les mer om arbeidstid på Fagbladets temasider
Studien viste også at fraværet blant ansatte falt med firedagersuke og at færre sluttet i bedriftene.
Forskerne fant også en «betydelig» bedring i fysisk og psykisk helse blant dem som jobbet fire dager i uka, og de ansatte trente mer og likte seg bedre på jobben. Ansatte meldte også om mindre stress og søvnplager.
– Den psykiske helsen deres ble bedre, de sov bedre og de ble i mindre grad utbrent, konstaterer Cambridge-professoren Brendan Burchell.
(©NTB)
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye