JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV ber regjeringen tette skattehull – Vedum forsvarer systemet

TETTES: SV vil tette hullene i skattesystemet.

TETTES: SV vil tette hullene i skattesystemet.

Jonas Fagereng Jacobsen

Flere store selskaper slipper unna med lav skatt. Dette betyr at skattesystemet har smutthull, mener SV. Finansministeren er uenig.

2024060611443020240606114430

– Det er rystende at det gjelder så mange, og at det er så store summer, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NRK.

Ifølge en avsløring fra kanalen har bedrifter med til sammen 550 milliarder kroner i overskudd betalte ingenting i selskapsskatt i årene 2017 til 2022.

I Norge skal selskap betale selskapsskatt på 22 prosent på overskudd. I snitt skattet bedriftene bare halvparten i perioden 2017 til 2022.

– En hovedgrunn til at dette skjer, er det vi kaller fremførbare underskudd. Du investerer, tar stor risiko, og når du begynner å få overskudd kan du trekke fra den investeringen du gjorde i starten. Derfor hadde vi rekordinvesteringer i norske fastlandsbedrifter, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

En av seks lønnsomme bedrifter betalte ikke skatt, men likevel forsvarer Vedum systemet.

– Vi mener at grunnsystemet er bra, men det kan hele tiden være at noen utnytter systemet og gjør feil, forteller finansministeren.

SVs Kaski mener man ikke bare kan legge skylden på fremførbart overskudd. Hun viser for eksempel til overskuddsflytting for et selskap som driver internasjonalt som en av årsakene.

– Det er mange elementer i skattesystemet som gjør at bare du blir rik nok, så er det mulig å planlegge seg vekk fra skatten innenfor regelverket. Og i praksis bestemme selv når du skal betale skatt. Derfor har SV vært opptatt av å tette skattehull, sier Kaski til NRK.

(©NTB)

edvin.stromme@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy