SV krever lovfestet rett til SFO-plass
Tri Nguyen Dinh (illustrasjonsfoto)
Det er svært uheldig at barn i SFO ikke har samme vern som barnehagebarn, mener SV.
– Å bli fratatt muligheten til å delta på SFO kan oppleves som svært vanskelig og stigmatiserende for et barn, sier stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Kastet ut av SFO
I dag skal kommunene ha et tilbud om skolefritidsordning (SFO) før og etter skoletid for 1.–4. årstrinn og for barn med særskilte behov for 1.–7. årstrinn. Opplæringsloven gir imidlertid ikke disse elevene rett til plass i SFO. Det vil SV endre ved å lovfeste denne retten.
– Det sosiale fellesskapet som barn er en del av på SFO, og betydningen det har for utvikling av språk, sosial kompetanse og leksehjelp, gir en grunnleggende trygghet og er viktig for både læring, lek og trivsel i skolen, understreker Fagerås.
SV mener det er svært uheldig at barn i SFO ikke er omfattet av samme vern som barnehagebarn. Partiet begrunner det blant annet med følgende hjerteskjærende historie:
– En bestemor tok kontakt med oss på vegne av barnebarnet sitt. Vedkommende gikk i 1. klasse og hadde blitt kastet ut av SFO fordi familien i en periode hadde økonomiske problemer. Det er fryktelig trist. Et barn skal ikke miste tryggheten av å være på SFO og lide av at foreldrene har betalingsvansker, påpeker hun.
Barnet som utgangspunkt
I Bergen i 2014 mistet 180 barn en SFO- eller barnehageplass i byen på grunn av manglende foreldrebetaling. Samme mønster gjentok seg i flere andre norske kommuner. Både Barneombudet og Foreldreutvalget for grunnskolen reagerte på praksisen og begrunnet det med at dette rammet noen av de barna som trenger tilbudet aller mest.
Utdanningsdirektoratet har siden den gang fastslått at kommunene ikke kan regulere seg bort fra barnehageloven som gir barna en lovfestet rett til barnehageplass i den kommunen der de er bosatt.
– Vi tar utgangspunkt i barnet, og ingen skal kjenne på følelsen av å være utenfor et fellesskap. Derfor må retten til å være på SFO likestilles med det å være garantert en barnehageplass, mener hun.
Får ikke gehør
KrF har stor påvirkning på politikken med sin vippeposisjon på Stortinget. Forslaget fra SV får imidlertid tommelen ned av partiet.
– Vi synes dette er å gå altfor langt. Å lovfeste en rett til SFO-plass har en reformstørrelse og vil koste for mye penger. Vi er mer opptatt av å styrke kvaliteten i det nåværende SFO-tilbudet, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til ANB.
Han har full sympati med barn som utestenges fra SFO fordi foreldrene har betalingsvansker.
- Vi må finne ordninger og sikre at at barna som blir berørt av dette får et SFO-tilbud. Det som bekymrer meg er at SVs forslag i neste omgang kan berede grunnen for en heldagsskole. Det er ikke et barnevennlig tiltak. Snarere tvert imot. SFO skal være synonymt med kvalitet og være et frivillig tilbud, mener Grøvan.
Feilslått virkemiddel
Heller ikke i regjeringen får SV gehør for å lovfeste retten til en SFO-plass. Høyres Kent Gudmundsen har også fått med seg at familier har betalingsproblemer for barn i SFO, men han synes veien om lovfesting er et feilslått virkemiddel.
– I regjeringserklæringen fra Jeløya har vi forpliktet oss til at det skal innføres ordninger med redusert foreldrebetaling og gratis halvdagsplass i SFO for barn i lavinntektsfamilier. Det tilsvarer ordningen vi har i barnehagen med gratis kjernetid. Det er mer målrettet og en bedre tilnærming, sier Høyres Kent Gudmundsen. (ANB)
Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside