JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Velferdsprofitører

SV krever svar fra Siv Jensen om velferdsprofitørene

MÅ SVARE: – Hva har regjeringen gjort for å følge opp stortingsvedtak om å sikre at skattepengene som går til private selskaper faktisk går til tjenesteproduksjon, spør SVs Kirsti Bergstø finansminister Siv Jensen.

MÅ SVARE: – Hva har regjeringen gjort for å følge opp stortingsvedtak om å sikre at skattepengene som går til private selskaper faktisk går til tjenesteproduksjon, spør SVs Kirsti Bergstø finansminister Siv Jensen.

Erlend Angelo/Ole Palmstrøm

For snart sju måneder siden vedtok Stortinget at regjeringen skal foreslå lovendringer for å sikre at skattepenger som går til å kjøpe tjenester fra private, faktisk går til tjenestene og ikke noe annet.

2016111810220020230821171436

yngvil@lomedia.no

I Sverige ligger den nesten 900 sider lange rapporten om velferdsprofitørene på bordet. Her er en lignende utredning fortsatt på idéstadiet. Og blir kanskje der. SV venter nå på at regjeringen skal gjøre noe.

SV foreslo våren 2015 å etablere et utvalg for å utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester. Partiet ville også at utvalget skulle se på hvordan det kan innføres forbud mot profitt fra velferden som betales med skattepenger.

– Skattepengene skal gå til tjenesteproduksjon

Finanskomiteen på Stortinget behandlet ikke saken før 12. april i år. Da vedtok flertallet i komiteen, ved SV, SP, AP og KrF, å nedsette et offentlig utredningsutvalg. Det skulle blant annet «kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester» og «foreslå løsninger som kan sørge for at offentlige midler i størst mulig grad går til produksjon av faktisk velferd».

Men i Stortinget ble de nedstemt, 28. april. Høyre, Frp og Venstre la fram et vagere forslag som ble enstemmig vedtatt.

«Stortinget ber regjeringen på egnet måte legge fram en sak for Stortinget hvor det foreslås endringer og presiseringer i gjeldende regelverk som sikrer at offentlige midler som går til å kjøpe tjenester fra private eller ideelle virksomheter, går til kostnadseffektiv tjenesteproduksjon av høy kvalitet, samt forslag til hvordan man kan hindre uønsket skattetilpasning i selskap som i all hovedsak er finansiert av offentlige midler.»

Private sykehjem har store overskudd, men Marie fikk null i lønnsøkning i fjor

Svakere forslag enn SV sitt

– Innebærer de borgerliges forslag som Stortinget vedtok også å utrede løsninger som kan sørge for at fellesskapets penger til velferd går til velferd?

– SV fremmet opprinnelig et forslag som var mye tydeligere på å forby profitt i velferden, men vi stemte for et mer utvannet forslag for å få bevegelse i saken.

Et enstemmig Storting stemte til slutt for å gjennomgå dagens regelverk for å sikre at offentlige midler går til velferd og for å hindre skattetilpasning. Det var et viktig skritt videre i saken, mener stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV), som sammen med Karin Andersen og Snorre Serigstad Valen fremmet forslaget i fjor.

De kommersielle får ikke være med når bygg og drift av fem sykehjem skal på anbud i Oslo

Hva har regjeringen gjort siden april?

«Det tas sikte på å følge opp vedtaket i forbindelse med budsjettproposisjon for 2018», skriver Finansdepartementet i sin budsjettproposisjon.

– Jeg skjønner at Høyre og Frp ikke ser seg tjent med en debatt om profitt i velferden før valget. Det har liten oppslutning blant folk at selskap har feite sugerør ned i felleskassa, kommenterer Bergstø.

PROFITT PÅ VELFERD: –Skattepenger skal gå til velferd, ikke skatteparadis. For å få gjort dette må smutthull tettes og lovverket rigges etter den hensikten. Dette er krevende arbeid, men også viktige prinsipper som folk må få muligheten til å ta stilling til ved valget høsten 2017. Derfor må regjeringa levere og legge frem en sak for stortinget i løpet av våren, krever Kirsti Bergstø i SV.

PROFITT PÅ VELFERD: –Skattepenger skal gå til velferd, ikke skatteparadis. For å få gjort dette må smutthull tettes og lovverket rigges etter den hensikten. Dette er krevende arbeid, men også viktige prinsipper som folk må få muligheten til å ta stilling til ved valget høsten 2017. Derfor må regjeringa levere og legge frem en sak for stortinget i løpet av våren, krever Kirsti Bergstø i SV.

Erlend Angelo

– Men hvis regjeringa ikke har begynt på dette arbeidet og fått det inn i et farbart spor, er det en alvorlig trenering av et enstemmig stortingsvedtak, mener SV-representanten.

Ber Siv om svar

Bergstø syns regjeringen har fått tilstrekkelig med arbeidsro rundt saken.

Tirsdag denne uka sendte hun finansminister Siv Jensen en rekke spørsmål om saken. Bergstø spurte hva slags arbeid regjeringen faktisk har igangsatt, hvilke departement som er involvert og hva slags type sak det er tenkt at regjeringen skal legge fram for Stortinget.

FriFagbevegelse kontakter Høyre for å spørre hva regjeringen har gjort i saken. Høyre viser til at gjennomføringen av denne saken ligger hos regjeringen og henviser til Finansdepartementet. Der skriver seniorrådgiver Kristina Tagmatarchi Storeng i en epost at «Ettersom Stortinget har stilt samme spørsmål, vil vi svare Stortinget først.»

Norlandia-eiere tjente 8 millioner på eldreomsorg

Slik tjener de private på eldreomsorg

Dette er saken:

Våren 2015 foreslo SV å etablere et utvalg for å utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester.

Partiet ville at utvalget skulle se på hvordan det kan innføres forbud mot profitt fra velferden som betales med skattepenger.

12. april 2016: Finanskomiteen på Stortinget behandlet saken.

SV fikk med seg KrF i tillegg til SP og Ap og vedtok å be Stortinget forslaget om et utredningsutvalg.

28. april 2016: Forslaget ble nedstemt i Stortinget. Et vagere forslag fra Høyre, Frp og Venstre ble enstemmig vedtatt.

Høsten 2016: Regjeringen tar sikte på å følge opp vedtaket i forbindelse med budsjettproposisjon for 2018.

Kilder: FriFagbevegelse og Stortinget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy