JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV og Sp krever full bemanningsstans

UTFORDRER: – SV går til valg på et oppgjør med bemanningsbransjen. Nå vil vi utfordre de rødgrønne partiene, og da særlig Ap, til å forby bemanningsbransjen i enkelte områder, sier Kirsti Bergstø (SV)

UTFORDRER: – SV går til valg på et oppgjør med bemanningsbransjen. Nå vil vi utfordre de rødgrønne partiene, og da særlig Ap, til å forby bemanningsbransjen i enkelte områder, sier Kirsti Bergstø (SV)

Martin Guttormsen Slørdal

SV og Sp vil ha med Ap på å sette foten ned for bemanningsbransjen.

2017082512392920170825123928

tips@fagbladet.no

Fellesforbundet går ikke langt nok når de kun vil ha et midlertidig forbud mot bemanningsbransjen, mener SV og Sp.

– For meg blir det veldig spesielt at vi har så mye oppmerksomhet rundt å få strammet inn loven om midlertidige ansettelser, men sleper beina etter oss når det gjelder hovedproblemet, nemlig bemanningsbransjen, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil fjerne adgangen

Fellesforbundet og LO ønsker å frata tillitsvalgte makten til å si ja til bruk av innleie, og i stedet løfte den beslutningen opp til landsomfattende overenskomst.

I mellomtida mens loven endres, tar Fellesforbundet til orde for et totalforbud mot innleid arbeidskraft på norske byggeplasser.

Men det holder ikke, mener både Senterpartiet og SV. De ønsker å fjerne hele adgangen som gir tillitsvalgte muligheten til å si ja til bruk av bemanningsbyråer på arbeidsplassen.

– SV går til valg på et oppgjør med bemanningsbransjen. Nå vil vi utfordre de rødgrønne partiene, og da særlig Ap, til å forby bemanningsbransjen i enkelte områder. Da bør vi starte der problemet er størst, nemlig innen byggindustrien og verftsindustrien, sier arbeidspolitisk talsperson i SV, Kirsti Bergstø.

Største behov

Senterpartiet foreslo i år å fjerne paragrafen i arbeidsmiljøloven som gir tillitsvalgte muligheten til å gi arbeidsgiver grønt lys til å leie inn arbeidskraft gjennom bemanningsbyråer. SV stemte ja, men Arbeiderpartiet stemte nei.

– Det største behovet i arbeidslivet en ny regjering må ta fatt på er å styrke arbeidsmiljøloven. Det gjelder både å definere faste ansettelser, redusere bruken av midlertidige ansettelser og å stramme inn på muligheten til å bruke bemanningsbyråer, sier Lundteigen.

Tidligere denne uka gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre ut i VG og sa han ville vurdere et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Oslo, dersom situasjonen ikke bedres og andre virkemidler ikke strekker til. Det imponerer ikke SV. Bergstø sier hun er usikker på akkurat hva det er Støre mener.

– Både arbeidstilsyn, kollektiv søksmålsrett og forbud mot verdiløse kontrakter er bra, men det trengs sterkere grep. Det trekker for langt ut i tid om tiltakene først skal testes ut før det konstateres at det trengs sterkere grep.

Forskjellige modeller

Fellesforbundet er det største LO-forbundet i privat sektor, og selv om de ønsker sterkere virkemidler mot bemanningsbransjen ønsker de ikke et totalforbud, slik SV tar til orde for.

– Forskjellige forbund har forskjellige modeller. El og it-forbundet har gått langt i å ønske å forby bransjen og reversere lovverket som liberaliserte bemanningsbransjen etter 2000. Men det er viktig å få fram en erkjennelse av problemet, og en bred politisk vilje til å ta omfattende grep, sier Bergstø. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy