JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV peker på Støre som statsminister

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

SV vil kun støtte en statsminister som vil ta partiet med i regjering. Ap-leder Jonas Gahr Støre står foreløpig igjen som eneste kandidat.

2020112409545320201124095452

– La meg nå svare på et spørsmål jeg har fått ufattelig mange ganger i det siste, nemlig hvem SV peker på som statsministerkandidat. For det svaret er egentlig helt selvsagt. Det er den som til enhver tid er villig til å stå for en rødgrønn regjering, en regjering som vil støtte seg på venstresiden i norsk politikk og ikke høyresiden, sa SV-leder Audun Lysbakken da han lørdag talte til partiets landsstyre.

– To prosjekter i opposisjonen

Da gjorde han det klart at SV stiller seg bak Støre som statsminister, trass i at Senterpartiet puster Ap i nakken på meningsmålingene. Grunnen er ifølge Lysbakken at Sp går til valg på en Ap-Sp-regjering, uten SV.

– Jeg er enig med Trygve Slagsvold Vedum i mye, men: Så lenge Trygve Slagsvold Vedum peker på en sentrumsregjering, og SV vil ha en rødgrønn regjering, kan jo ikke SV peke på Trygve, sier Lysbakken, som mener at en Ap-Sp-regjering mer er en sentrumsregjering enn et rødgrønt prosjekt.

– Hensikten med ikke å ha SV med, er å kunne hente støtte fra høyresiden og kjøre slalåm i Stortinget. I realiteten er det nå to ulike politiske prosjekter i opposisjonen. Vi er opptatt av å få fram den store forskjellen det vil være på det jeg kaller en sentrumsregjering og en rødgrønn regjering, sier Lysbakken til NTB.

Døra på gløtt

– Dette handler ikke om person, men om prosjekt. Vi vil ganske enkelt peke på den som i september 2021 står klar til å lede en rødgrønn regjering, og som vil velge det framfor en sentrumsregjering. Vi vil ha en regjering trygt forankret på venstresiden, en regjering med minst ett sterkt miljøparti. Derfor støtter vi ikke noen statsministerkandidater som ikke går inn for et sånt prosjekt, slår han fast.

Samtidig åpner han døra på gløtt dersom Sp skulle endre standpunkt på hva som er deres foretrukne regjeringsalternativ.

– Da har vi en ny situasjon og må vurdere det da. Men jeg vil ikke spekulere nå i hva vi da kommer til å gjøre, sier Lysbakken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy