JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV stiller spørsmål ved at regjeringen holdt igjen koronarapport om barn

Audun Lysbakken er leder i SV.

Audun Lysbakken er leder i SV.

Jan-Erik Østlie

Regjeringen ventet ni dager med å offentliggjøre en rapport som viser at overdrevne smitteverntiltak har rammet sårbare barn. SV reagerer kraftig.

2020050612554620200506125546

– Jeg må si jeg ble opprørt da jeg så hvor lenge rapporten om svikt i tjenestetilbudet til sårbare barn ble liggende på regjeringens bord, før det passet å ta det ut i en pressekonferanse, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

Rapporten er utarbeidet av en koordineringsgruppe bestående av en rekke etater. Regjeringen mottok rapporten 20. april, og den påpekte at tjenester til barn var blitt kraftig redusert, og at mange etater hadde satt i verk strengere smitteverntiltak enn nødvendig. Men rapporten ble først offentliggjort 29. april.

– Her teller hver eneste dag og vi kan ikke ha en kjempeviktig informasjon for allmennheten, for kommuner og for opposisjonen, ikke kommer ut før det passer med regjeringens kommunikasjonsstrategi, sier Lysbakken.

– Helt normalt

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier dette er normal saksgang.

– Når det er fem direktorater som leverer på oppdrag av meg som koordinerer dette i regjering, har vi et behov for å gå gjennom rapporten. Det er i hvert fall fire departement som direktoratene ligger under. At regjeringen får behandlet saken og har en felles kommunikasjon for oppfølging, det er helt normalt, sier han til NRKs Politisk kvarter.

Regjeringen mottok en ny rapport fra koordineringsgruppa der blant annet tiltak for å bøte på situasjonen for sårbare barn er tema før helgen. NTB ba om innsyn i denne mandag.

– Barne- og familiedepartementet vil nå gå gjennom rapporten og forankre den sammen med de andre departementene før den offentliggjøres, lød svaret fra departementet.

Barneombudet vil ha tilgang

Barneombud Inga Bejer Engh reagerer på at også denne rapporten blir holdt tilbake.

– Min jobb er å overvåke at myndighetene etterlever barns rettigheter etter barnekonvensjonen og grunnloven. Det blir tyngre når jeg ikke får lest rapporten på forhånd. Dette er snakk om så inngripende tiltak at det er viktig å ha åpne faglige diskusjoner om videre tiltak, sier hun til Dagbladet.

Hun vurderer å sende en innsynsbegjæring direkte til regjeringens koordineringsgruppe, som ledes av direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufdir)

Ifølge Dagbladet har Ropstad sagt at han vil komme med en tiltakspakke for sårbare barn og unge på torsdag.

(©NTB)

gunnhild.hokholt.bjerve@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy