JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV varsler omkamp om Melkøya

– Regjeringen har ikke gjort en egen vurdering av karbonfangst og lagring., sier SVs Lars Haltbrekken.

– Regjeringen har ikke gjort en egen vurdering av karbonfangst og lagring., sier SVs Lars Haltbrekken.

Leif Martin Kirknes

Alt tyder på at regjeringen ikke har oppfylt Stortingets enstemmige vedtak om elektrifisering av Melkøya, mener SV, som ønsker kontrollsak i Stortinget.

2023081515015720230815150157

– Det er et vanvittig uføre regjeringen bringer oss opp i om de ikke snur, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Regjeringen ga i forrige uke Equinor klarsignal til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest innen 2030.

Men Stortinget vedtok at det måtte gjøres en selvstendig vurdering av muligheten for karbonfangst og -lagring (CCS) på Melkøya.

Haltbrekken mener imidlertid at tallgrunnlaget i regjeringens vedtak er en kopi av Equinors vurdering.

– Har brukt Equinors tall

– Regjeringen har ikke gjort en egen vurdering av karbonfangst og lagring. De har stolt blindt på Equinor og i realiteten latt Equinor diktere resultatet av vurderingen. Dette er veldig alvorlig, sier Haltbrekken.

SV varsler nå at de vil ta opp saken i Stortinget.

– Dette er en enormt stor sak. Vi har ikke sjans i havet til å nå klimamålene hvis ikke utslippet fra Melkøya kuttes. Vi frykter gasskraftverket blir stående til langt utpå 30-tallet med regjeringens politikk, sier Haltbrekken.

Rødt støtter kontrollsak

SV får støtte fra Rødt.

– Det ser ikke ut som om regjeringen klarer å skille hva som er bra for Equinor, og hva som er bra for samfunnet. De har gjort avskrift av Equinors tall for Equinors kostnader og ikke gjort en egen vurdering som Stortinget ba dem om. Vi støtter derfor å kreve svar til Stortingets kontrollkomité, sier Rødts representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Seher Aydar, til NTB.

(©NTB)

isabel.bech@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy