Statsbudsjettet
SV vil gi milliarder til uføre og barnefamilier
SV foreslår økte ytelser for barnetrygd, uføre og folk på sosialhjelp og arbeidsavklaringspenger (AAP).
Colourbox
Høyere minstesatser for sosialhjelp er blant kravene SV kan ta med seg til regjeringa.
aslak@lomedia.no
Ytelsene for barnetrygd, uføretrygdede, folk på sosialhjelp og arbeidsavklaringspenger (AAP) er noe av det som jekkes opp i SVs alternative budsjett for 2025.
– Vi er fortsatt ikke ute av dyrtida. Det er viktig å styrke økonomien til folk og gi dem mer å leve for, sier Åse Heien, fungerende arbeidspolitisk talsperson i SV, til FriFagbevegelse.
Øker flere ytelser
SV har en direkte innvirkning på neste års statsbudsjett fordi partiet er regjeringens foretrukne budsjettpartner.
Forhandlingene med Ap og Sp starter trolig allerede neste uke – kun få dager etter at partiet har lagt fram sitt alternative budsjett torsdag 7. november.
Dette er noen av grepene SV ønsker å ta:
• Øke minstesatser for sosialhjelp med 10 prosent. Enslige vil da gå fra 7.550 kroner til 8.305 kroner i måneden (490 millioner kroner)
• Øke barnetrygden med 202 kroner i måneden fra 1. mars (2,3 milliarder kroner)
• Øke fribeløpet for uføre fra 49.611 kroner til 124.028 kroner (371 millioner kroner)
• Økte minstesatser for AAP med 7.500 kroner fra 1. april (353 millioner kroner)
• Billigere tannlege for folk mellom 27 og 30 år (440 millioner kroner)
• Gratis kjernetid for fjerdeklassingene i SFO (1 milliard kroner)
• Innføre minsteytelse for foreldrepenger på 210.847 kroner (1,7G) fra 1. juli, og trappe det opp til 248.056 kroner (2G) framfor en engangsstønad (220 millioner kroner)
– Disse økningene gjelder særlig de som har det litt trangere enn andre, sier Heien, som synes disse personene fortjener å ikke måtte bekymre seg for purrevarsler og vinduskonvolutter.
Uføre skal få tjene mer
SV har lagt inn en økning av fribeløpet for uføre – fra dagens 0,4 G til 1 G. Også Aps regjeringspartner Sp vil det samme. G-en står for grunnbeløpet i folketrygden og justeres hvert år.
Grunnbeløpet er utgangspunktet for å beregne mange av Navs utbetalinger, deriblant trygde- og pensjonsytelser.
Dersom SV får med seg regjeringa på å øke beløpet, betyr det at uføre kan tjene 124.028 kroner (1G), og ikke 49.611 (0,4G) kroner som i dag, før utbetalingen av uføretrygda blir redusert.
Også minstesatsene for arbeidsavklaringspenger øker med SVs forslag. Arbeidsavklaringspenger skal sikre inntekt i perioder som folk på grunn av sykdom eller skade trenger hjelp fra Nav for å komme i arbeid.
Hvor mye du får i minstesats er avhengig av alder. Hvis du er 25 år eller eldre, er minstesatsen 253.141 kroner i året. Hvis du er yngre enn 25 år, er minstesatsen 168.761 kroner i året.
SV vil altså øke denne satsen med 7.500 kroner i året – uavhengig av alderen til mottakeren.
– Vi styrker økonomien til mange folk som av ulike årsaker er utenfor arbeidslivet. Mange i norsk politikk som ser ut til å mene at disse personene får det bedre ved å ha dårligere råd, sier Heien.
Åse Heien er fungerende arbeidspolitisk talsperson i SV.
Pressebilde
Romslige for barneforeldre
SV har prioritert barnetrygda i flere omganger med regjeringa – senest i det justerte statsbudsjettet for 2024 i sommer, og i statsbudsjettet i desember i fjor.
Alle småbarnsforeldre får nå samme ytelse på 1.766 kroner i måneden. Dersom SV får med regjeringa på sitt krav, kan altså ytelsen øke til 1.968 kroner i løpet av 2025.
– En god barndom varer hele livet, og dette er også den tiden der folk er mest økonomisk sårbare. Hvis barn vokser opp i fattigdom i et av verdens rikeste land, er det et svik, mener Åse Heien.
Gratis skolefritidsordning (SFO) for flere har vært en prioritert sak for SV helt siden 2021. Slik blir det også i år. Nå er det fjerdeklassingenes tur.
Fra 1. august i år ble ordningen med tolv timer gratis SFO i uka utvidet til å gjelde elever på 3. trinn i tillegg til 1. og 2. trinn.
Billigere tannlege
SV-budsjettet legger opp til at folk mellom 27 og 30 år skal få billigere tannlegehjelp. Dette har også NRK omtalt tidligere. Tannhelse har vært en sak av høy prioritet for partiet i flere år.
I statsbudsjettet for 2024 fikk SV med seg Ap og Sp på å kutte 75 prosent av tannlegeregningen for 25- og 26-åringer. Tidligere har SV oppnådd det samme for folk i alderen 21 til 24 år.
Nylig fikk også partiet støtte fra et ekspertutvalg. Tannhelsa bør være en del av helsetjenesten på lik linje med annen helsehjelp, ifølge utvalget.
– Det vil gjøre at sykdom og skade i munn og munnhule gir rett til tannhelsetjenester på linje med somatisk sykdom, sa utvalgsleder Evy-Anni Evensen.