SV vil sikre ansattes pensjon ved konkurranseutsetting

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) håper på støtte for SVs forslag om lovendring for å ivareta ansattes pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.

Stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) håper på støtte for SVs forslag om lovendring for å ivareta ansattes pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.

Martin Guttormsen Slørdal

Når offentlig sektor privatiseres, går det ofte ut over de ansattes lønns- og pensjonsvilkår. Nå vil SV endre lovverket for å sikre ansattes pensjonsrettigheter

2015051812000020150519092219

nina.hanssen@lomedia.no

– Høyresidens privatiseringsiver bidrar til pensjonsran, sier Kirsti Bergstø (SV) som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Bergstø er bekymret for utviklingen og håper at de andre partiene nå støtter SVs forslag om lovendring for å ivareta ansattes pensjonsrettigheter ved konkurranseutsetting.

– I anbudsrunder i kommunene er det ofte kutt i lønn, arbeid og pensjonsvilkår som gjør at private aktører vinner anbud. Særlig eldre arbeidstakere taper mye på dette, uten mulighet til å påvirke egne rettigheter. Mange har også opplevd å miste muligheten til å gå av med AFP på grunn av virksomhetsoverdragelse kort tid før det var aktuelt. Det er urimelig at folk taper pensjon fordi det konkurreres om å levere tjenester til lavest mulig pris, sier hun.

Pensjonsran

Bergstø håper nå hun får støtte fra Sp og Ap når saken kommer opp i høstsesjonen.

Hun er også spent på om partiene på høyresiden støtter forslaget.

– Frp har jo uttrykt bekymring for fattige pensjonister. Da kan de ikke på samme tid føre en politikk som angriper pensjonsrettigheter, sier hun.

– Vi har sett grelle eksempler der ansatte får reduserte pensjonsutbetalinger på grunn av virksomhetsoverdragelse, privatisering eller konkurranseutsetting. Nå må vi sikre at disse får en verdig alderdom, sier hun og minner om at ikke velferden blir bedre av at man kutter i pensjoner, lønn og arbeidsvilkår.

– Vi kjemper for trygge arbeidsplasser der folk får beholde sine opptjente rettigheter, derfor vil vi også gjøre det mindre attraktivt å privatisere ved å stoppe pensjonsangrep som et konkurranseelement. Skal velferden være god, må de ansatte som jobber i velferdstjenestene ha gode vilkår. Valget til høsten er derfor et retningsvalg for vår felles velferd, sier hun.

Bergstø ble overrasket da en undersøkelse fra Norsk sykepleierforbund i 2013 viste at om lag halvparten av kommunepolitikerne fra Høyre og Frp synes det er greit at private aktører vinner anbud fordi ansatte får dårligere lønn og pensjon.

Bevisst kutt i pensjonen

Bergstø tror noen kommunepolitikere ikke er klar over at en konkurranseutsetting kan gå utover ansattes lønn og arbeidsvilkår, mens andre politikere er klar over dette og ser på det som et sparetiltak.

Hun nevner blant annet at tidligere finansbyråd i Tromsø kommune, Anne Berit Figenschau (H), i fjor ønsket at kommunen skulle omorganisere rengjøringsetaten i kommunen.

På spørsmål fra Nordlys om hvordan dette skulle lønne seg, svarte finansbyråden:

«Dersom det blir et AS vil det kunne meldes inn i NHO og følge NHOs tariff. I og med at de ansatte dermed ikke lenger jobber i kommunen, men i et aksjeselskap, vil de kunne miste sin pensjonsordning. Der har kommunen en mulighet til å spare penger»

– Dette er et av flere eksempler på at direkte angrep på folks pensjoner anses som legitim sparing. I lokalvalget må folk må ta stilling til om partier som representerer slikt tankegods som skal styre lokalsamfunnet. Vanlige folk er ikke tjent med pensjonsran og privatisering, avslutter Bergstø.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy