SV-lederens melding til Søviknes: Du har tapt slaget om Lofoten

– Jeg skjønner at det kan være frustrerende for Søviknes å ikke få gjennomført sin dårlige politikk, men det er faktisk sånn at det er småpartiene som ivaretar folkeviljen i denne saken, sier Audun Lysbakken.

– Jeg skjønner at det kan være frustrerende for Søviknes å ikke få gjennomført sin dårlige politikk, men det er faktisk sånn at det er småpartiene som ivaretar folkeviljen i denne saken, sier Audun Lysbakken.

Audun Braastad, NTB scanpix/ANB

SV-leder Audun Lysbakken mener oljeminister Terje Søviknes må slutte å sutre over at småpartiene blokkerer Lofoten-olje.

2017110211460520171102135024

stian.fyen@anb.no

– Jeg skjønner at det kan være frustrerende for Søviknes å ikke få gjennomført sin dårlige politikk, men det er faktisk sånn at det er småpartiene som ivaretar folkeviljen i denne saken, sier Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arnfinn fikk flertall for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

Demokratisk problem

Utspillet kommer etter at olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tidligere denne uka refset småpartiene SV, Venstre og KrF for å ha blokkert en konsekvensutredning av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Søviknes mente det var et demokratisk problem at man ikke har gjennomført en slik utredning selv om det har vært flertall på Stortinget for dette i en årrekke.

– Søviknes sier at vern av LoVeSe er «en demokratisk utfordring for Norge». Undersøkelse etter undersøkelse viser at flertallet av nordmenn er imot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Hvem er det som egentlig er det demokratiske problemet her? sier Lysbakken.

I april i år gjennomførte Respons en undersøkelse for Aftenposten som viste at kun én av tre nordmenn vil utvinne olje i disse områdene. 43 prosent ønsket å la olja ligge.

– Søviknes må slutte å sutre over at han ikke får flertall for dette meningsløse prosjektet. Det er Frp, H og Ap som hele tiden inviterer til omkamp. Det er på tide å innse at slaget er tapt, og at de har folket mot seg, sier Lysbakken.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Enighet i Stortinget

De siste fire årene er det KrF og Venstre som har sørget for et midlertidig vern av LoVeSe gjennom sin samarbeidsavtale med regjeringen.

I disse dager sitter Venstre i regjeringssonderinger med Høyre og Frp. Nestleder Ola Elvestuen sier til NTB at vern av disse områdene er blant sakene som står øverst på blokka denne gangen også.

Elvestuen minner om at stortingsflertallet i forrige periode samlet seg om vern – et flertall Frp var en del av gjennom samarbeidsavtalen.

– Jeg forutsetter at Søviknes også stiller seg bak den enigheten vi hadde i Stortinget i forrige periode, sier Elvestuen til NTB.

– Oljeministeren må nok forholde seg til de demokratiske srpilleregler også når han veldig, veldig gjerne vil noe annet enn flertallet, sier Lysbakken.

Søviknes om småpartienes olje-nei: – Et demokratisk problem

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy