JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehjemsleger går i protest etter ett år med privat drift

PROTEST: De tre legene som nå har sluttet ved sykehjemmet, mener at 13 års demenskompetanse er borte ette ett år med Norlandia-drift.

PROTEST: De tre legene som nå har sluttet ved sykehjemmet, mener at 13 års demenskompetanse er borte ette ett år med Norlandia-drift.

- Demenskompetansen som var bygget opp gjennom 13 år, er revet ned på ett år. Det sier tre sykehjemsleger som slutter ved Orkerød sykehjem i Moss. Driften av hjemmet ble satt ut til Norlandia Care i fjor.

2015090114385520230821171436

ola.tømmeras@fagbladet.no

Orkerød sykehjem i Moss var landskjent og prisbelønnet for sin demensavdeling. Med demensspesialist dr. Lorentz Nitter i front skrev tre leger leserbrev i lokalavisa Moss Avis på slutten av forrige uke. De slår fast at demenskompetansen på sykehjemmet er forvitret på ett år. Ifølge legene har 19 sykepleiere sluttet det siste året. Nå går også legene.

Siden har debatten gått varm i Moss.

LES OGSÅ:

Orkerød sykehjem ble satt ut til en pris åtte millioner kroner høyere enn budsjettert med kommunal drift.

Anbudsbølgen i gang

Får fakta på bordet

– Jeg registrerer at det er valg, var responsen fra Ordfører Tage Pettersen (H). Videre viste han til alderen på legene som valgte å gå, og at det ikke var spesielt unaturlig å si opp i deres alder. Det har satt debatten i kok.

Dr. Nitter (71) som overhodet ikke gikk inn i pensjonistenes rekker, men gikk over til Fredrikstad kommune, fortalte til Moss Avis at han egentlig er lyseblå og aldri har stemt Arbeiderpartiet.

– Men jeg mener at demensomsorg ikke egner seg for anbud, sier Nitter.

– Påpekte timing

Til Fagbladet sier Tage Pettersen at han ikke har forsøkte å avfeie kritikken, men ville bare påpeke at timingen for utspillet var perfekt for motstandere av konkurranseutsetting.

– Nei, jeg har ikke kunnskap om det er rett eller galt det legene sier. Derfor har vi bedt administrasjonen om å få alle fakta på bordet, sier Pettersen til Fagbladet.

I kveld skal politikerne i kommunen orienteres.

– Avslører seg selv

– Ordføreren og Høyre-sida avslører seg selv med utspillet, mener hovedtillitsvalgt for Fagforbundet Moss og Våler, Frank Bergflødt.

– De kaller det valgkamp før det finnes fakta på bordet om utviklingen på sykehjemmet. Vi har ikke engang fått bemanningslistene, forteller Bergflødt.

Ordfører Tage Pettersen viser til at kommunen har sikret demenskompetansen etter at sykehjemmet ble satt ut på anbud, ved at de opprettet et eget demensteam i kommunen, som har overtatt oppgavene som Orkerød hadde før.

– Demensteamet fungerer godt, men sykehjemmet hadde også mye demenskunnskap i staben med ekstra utdannet sykepleiere. Denne har de mistet, sier Bergflødt.

Lav turnover

Han påpeker også at turnover ved sykehjemmet faktisk var forbausende liten før hjemmet ble satt ut på anbud. Nå har altså 19 sykepleiere valgt å slutte, ifølge sykehjemslegene.

– Det er trist at legene slutter. Selv opplever vi at vi er på god vei til å løfte kvaliteten ved sykehjemmet, skriver Gunhild Bergsaker, divisjonsdirektør for eldreomsorg i Norlandia i en e-post til Moss Avis.

Hun viser til at Orkerød er blitt ISO-sertifisert og sykefraværet er lavere enn det noen gang har vært. Norlandia påstår selv at kun seks sykepleiere har sagt opp ved hjemmet.

Hele svaret fra Norlandia Care kan leses i Moss Avis.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy