JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ministeren på besøk

Sykehusbråket: Derfor stuper Arbeiderpartiet i Lofoten

Helseminister Ingvil Kjerkol møtte et Lofoten i harnisk tirsdag.

Helseminister Ingvil Kjerkol møtte et Lofoten i harnisk tirsdag.

Skjalg Bøhmer Vold

– Det er allerede en katastrofe for Ap i Lofoten, sier lokallagsleder. Partiet får kun 10 prosent på en ny måling, samme dag som helseministeren kommer på besøk.

2023121213030920231212130309

– Vi trenger en bekreftelse på at vi får beholde akuttfunksjonen og fødetilbudet, sier leder Marit Olsen i Vågan Arbeiderparti til NRK.

Tirsdag morgen tok hun imot helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i Svolvær. Folk i Lofoten er i harnisk etter et forslag om å degradere Nordlandssykehuset Lofoten til et distriktsmedisinsk senter.

Dersom det skjer, tror Olsen framtiden ser mørk ut for lokalpartiet.

– Det er allerede en katastrofe for Arbeiderpartiet i Lofoten. Jeg er redd Arbeiderpartiet blir helt borte dersom det blir resultatet, sier hun.

Hun ber Kjerkol om å bekrefte at de får beholde akuttfunksjonen og fødetilbudet.

Måling: Mer enn halvert

I forkant av Kjerkols besøk publiserte NRK en fersk meningsmåling utført av Norstat i de seks lofotenkommunene tirsdag morgen.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på kun 10,0 prosent. Det er mer enn en halvering fra stortingsvalget i 2021, da oppslutningen var på 24,4 prosent i de samme kommunene.

Også Senterpartiet raser, med 13,8 prosentpoeng til 6,9 prosent. Mest fram går Høyre, Frp og INP, alle med 6–7 prosentpoeng.

– Det er ikke overraskende når man ser hvilket fokus sykehussaken har fått, sier Elisabeth Holand til NRK.

Hun var inntil nylig leder for Vestvågøy Arbeiderparti, men meldte seg nylig ut av lokallaget i protest – sammen med nesten halvparten av medlemmene.

Også medlemmene i Vågan Arbeiderparti vurderte å melde seg ut, men valgte å bli.

Vurderer kutt

Årsakene til protestene er kuttplanene for sykehusene i Nord-Norge. En arbeidsgruppe har foreslått å gå fra to til ett akuttsykehus på Helgeland, degradere Lofoten sykehus til et distriktsmedisinsk senter og fjerne akuttilbudet på Narvik sykehus.

Det er ennå ikke tatt noen avgjørelser i saken.

Et av kravene til lokallaget i Vestvågøy var å få helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) på besøk, og tirsdag kom hun altså til Lofoten. Der skulle hun blant annet få en omvisning på sykehuset og møte ledelsen, tillitsvalgte og ansatte i kantinen.

Meningsmålingen er basert på 597 intervjuer gjort mellom 4. og 9. desember. Feilmarginen er fra 1,5 – 4,2 prosentpoeng.

(©NTB)

marius.helge.larsen@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy