JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehuset manglet smittevernutstyr. Da laget sykepleierne visirer av skumgummi og kontaktpapir

EGENPRODUSERT: To driftige intensivsykepleiere har laget egne visir til helsepersonell på sykehuset i mangel på utstyr.

EGENPRODUSERT: To driftige intensivsykepleiere har laget egne visir til helsepersonell på sykehuset i mangel på utstyr.

Sissel M. Rasmussen

Full beredskap på fødeavdelingen i Sandnessjøen.

2020040810260420200408102559

sissel@lomedia.no

Torsdag 19. mars gikk alarmen ved sykehuset i Mo i Rana. En jordmor hadde vært i Trondheim, og ble koronatestet da hun kom tilbake. Testen var positiv.

Fagbladets spesialside om koronakrisen

Dermed gikk alarmen. Fødeavdelingen ved Helgelandssykehuset i Mo i Rana stengte ned på grunn av trussel om koronasmitte.

Alle fødsler ble flyttet til Sandnessjøen. Klokka 11 fredag gikk Fødeavdelingen ved Helgelandssykehuset i Sandnessjøen i full beredskap. Én fødestue ble rigget for å kunne ta imot mulig smittede fødende. Det var flere kvinner med termin i helga.

– Det ble to født to ranværinger her den helga, forteller barnepleier og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Anne-Rigmor Eliassen.

Frisørene stiller strenge krav før de vil gjenåpne

Nattransport

En pensjonert jordmor meldte seg til tjeneste og fulgte den fødende i ambulanse fra Mo til Sandnessjøen natt til mandag.

{F1}

Anne-Rigmor Eliassen rakk så vidt å være med og ta imot guttebabyen som kom til verden klokka 08.10 mandag morgen. Omtrent på samme tid fikk de vite at alarmen var avblåst.

Testen viste seg å være såkalt falsk positiv. Ingen var smittet, og fødeavdelingen i Mo i Rana kunne åpne igjen.

p

Sykehusene er for øvrig i gul beredskap. Det vil si: Besøksstans, adgangskontroll, redusert poliklinikk og kun viktige operasjoner utføres.

Lager egne visir

Det første koronatilfellet på sykehuset kom tirsdag 24. mars. Mo i Rana og Dønna har også hatt tilfeller. Det råder et føre var-prinsipp. Ansatte testes ved symptomer.

– Også vi mangler smittevernutstyr, som visirene vi må bruke foran ansiktet, sier Eliassen.

Men sykehuset har noen kreative intensivsykepleiere. Gjertrud Fævelen og Lena Botn har tatt saken i egne hender. De har lagd egne visir av skumgummi og avstivet kontaktpapir.

Alle avdelinger har fått mal, slik at de selv kan lage sine egne ved behov. Nå gjenstår bare godkjenning for bruk, både hygienisk og som verneutstyr.

– Uansett – det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Nå står vi sammen, og sykehusdebatten er så å si lagt død, sier Anne-Rigmor Eliassen.

LO-Aktuelt har intervjuet 18 tillitsvalgte i ulike bransjer om koronasituasjonen. Les alle intervjuene i vår digitale ekstrautgave.

Anne-Rigmor Eliassen (48)

• Barnepleier og hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy