Sykehushunden hjelper hardt skadde og svært syke – er selv avhengig av rullestol
Kathrine Geard
Barn og ungdom på Sunnaas sykehus trenger motivasjon og håp om en framtid. Det gir sykehushunden Ivrig dem i bøtter og spann.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Det er tirsdag og dagens heltinne har nettopp kommet inn gjennom en sidedør på Sunnaas sykehus.
Sykehuset som ligger på Nesodden utenfor Oslo, har i over 70 år gitt spesialisert rehabilitering til mennesker som har vært utsatt for alvorlig sykdom eller skade.
En hundeskål med vann står klar, og området utenfor aktivitetssalen har begynt å bli folksomt.
Heltinnen – det er sykehushunden Ivrig.
Hun er klar for en god dose kos for å motivere pasientene til ulike aktiviteter. Ivrig er ikke en helt vanlig labrador.
Hun er født med en tilstand som kalles dysmeli, som er en mangelfull utvikling av skjelettet. For Ivrig innebærer dette at det ene frambeinet delvis mangler og hun er avhengig av rullestol etter at det ble vanskelig for henne å bevege seg.
POSØR: Sykehushunden Ivrig er et populært fotoobjekt når hun kommer til Sunnaas sykehus på Nesodden.
Kathrine Geard
Kø av klappere
Før Ivrig får slippe fri i gymsalen og hilse på alle som har kommet for å klappe og ta bilder, skal hun ta på seg den rosa jobbuniformen. Da vet hun at hun er på jobb. Deretter gjør eier Kristin Engesæth klar rullestolen og legger fram godbiter.
En av pasientene på Sunnaas har ventet tålmodig på Ivrig og holder henne fast i båndet.
For Ivrig lever opp til navnet sitt og har nesten ikke helt tid til å vente før hun kan hilse på alle sammen. Pasienten kjenner Ivrig godt og har lært henne å hoppe gjennom rokkering og de har spilt fotball sammen.
Etter at Ivrig fikk rullestol, arrangerte hun rullestolkonkurranse i gymsalen.
EN GOD VENN: Ivrig er veldig populær og pasienten på bildet har ventet tålmodig på kameraten hun kan ha rullestolkonkurranse sammen med.
Kathrine Geard
Engesæth kommer fra Stiftelsen Sykehushunder, en frivillig organisasjon og Ivrig har vært sykehushund på Sunnaas siden 2020.
– Jobben vår er å være et positivt bidrag til pasientene som er her og spre glede, oppmuntring og skape positive øyeblikk. Og Ivrig er en glad hund.
KLARE TIL DYST: Kristin Engesæth kommer fra den frivillige organisasjonen Stiftelsen Sykehushunder. Hun er eier av sykehushunden Ivrig og de har vært på Sunnaas siden 2020.
Kathrine Geard
Spor og søk
Ivrig er et viktig bidrag for alle på Sunnaas sykehus.
– Kan Ivrig ha det bra, kan jeg ha det bra. Det sa en av ungdommene her som rullet rundt på gulvet sammen med henne, forteller hjelpepleier Hjørdis Alfsen på Enhet for barn og unge.
Alfsen sier videre at pasienter motiveres av Ivrig og har bilder hengende på rullestolen eller på rommet sitt, og de blir med på leken og ser at det er mye som er mulig.
– De slipper henne inn og kvikner til når de får oppleve noe så hverdagslig som en hund. Og attpåtil en hund i rullestol. De som har språkvansker, kan kommunisere med hunden og dele hemmeligheter og historier, sier Alfsen.
Fysioterapeut Olga de Vries forteller at dagens plan i gymsalen sammen med Ivrig og ungdommene er spor og søk.
KLAPPING OG TRIKS: Fysioterapeut Olga de Vries forteller at bevegelser som barn og ungdom ikke visste at de mestret, kommer fram i aktivitetene med Ivrig i gymsalen. Noen klatrer ned fra rullestolen, mens andre klarer å kaste ball.
Kathrine Geard
– Noen vil bare klappe henne, men de fleste vil gjøre triks sammen med henne.
Godbiter legges under bokser rundt omkring på gulvet og Ivrig skal oppmuntres til å finne dem. Noen klatrer ned fra rullestolen og blir med, mens andre med dårlig armfunksjon klarer å kaste ball med godbit i.
– Bevegelser som de ikke visste at de mestret, kommer fram i disse møtene, sier de Vries.
SØKER OPP GODSAKENE: I gymsalen er spor og søk en populær aktivitet. Godbiter legges under boksene av barna og ungdommene på sykehuset og Ivrig søker ivrig opp alt som smaker godt.
Kathrine Geard
Ser hele mennesket
Det er ikke bare Ivrig som er tilbudet til barna og ungdommene på enhet for barn og unge på Sunnaas sykehus.
Alle som er her, har vært utsatt for ulykker eller sykdom og skal ha hjelp til å gjenvinne funksjoner i aktiviteter som gir trygghet og mestring og håp i dagliglivet. i 2023 hadde Enhet for barn og unge 29 innleggelser med en gjennomsnittlig liggetid på 51 dager.
Det krever et stort apparat.
I tillegg til det tverrfaglige teamet med ulike fagpersoner som leger, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, helsefagarbeidere, sosionomer, psykologer og logopeder og pedagoger, er det en egen faggruppe som ivaretar livet på fritiden.
BESØK MED REHABILITERING: Tone Maren Ramsli er klinisk ernæringsfysiolog og hundefører for en annen sykehushund på fritiden og kjenner Ivrig godt. I bakgrunnen står avdelingsleder for Enhet for barn og unge Birgitte Dahl og hjelpepleierne Hjørdis Alfsen og Kari Rustad.
Kathrine Geard
Her er det idrettspedagoger og fritidskonsulenter i tillegg til en egen erfaringskonsulenttjeneste som består av tidligere pasienter med erfaring fra å leve med skade eller sykdom.
– Ungdomsråd og erfaringskonsulenter motiverer pasientene våre. En av erfaringskonsulentene våre er akrobat i rullestol. Noen er lei seg og ser ikke vitsen med trening og rehabiliteringsbiten. Sammen kan vi vise at de kan mestre livet etter ulykken, selv om omstendighetene er endret, sier hjelpepleier Kari Rustad.
Filosofien er å se hele mennesket. Hadde det ikke vært for hele teamet, hadde det ikke vært mulig å komme videre.
– De som kommer hit, er her ofte over lengre tid. Vi får et nært forhold til dem, og vi hilser alltid på pasientene i gangene. Vi kan føle varmen i veggene, sier Alfsen.
Motivasjon mot målet
Både Rustand og Alfsen har jobbet i godt over 20 år med barn og unge på Sunnaas sykehus og kommer tett på de unge pasientene.
LANG FARTSTID: Hjelpepleierne Hjørdis Alfsen og Kari Rustad har jobbet på Sunnaas sykehus i mer enn 20 år hver. Da de startet, var det ikke flotte lekerom og egne aktiviteter beregnet på barn og ungdom. En egen barneenhet ble ikke etablert før i 2015.
Kathrine Geard
– Mange av dem blir skilt fra venner og familie når de er her lenge, og mange synes det er skummelt å være annerledes, forklarer Rustad.
Alle yrkesgrupper jobber sammen og er et team rundt pasienten og er delaktige i arbeidet med å få pasientene til å nå sine mål i rehabiliteringsprosessen.
– Vi jobber alle mot et felles mål, som å lære å kle på seg selv, gå for egen hjelp og andre ting som pasienten har gjort før og som må trenes opp igjen før de skal tilbake til hverdagen og skolen. Vi utfyller hverandre her på Sunnaas, og alle er med på å skape trygghet, sier Alfsen.
Rustand tilføyer at det er langt fram for mange av barna. Noen er vanskelige å motivere. Da er de mange fritidsaktivitetene gode.
– Sammen løser vi det. Opp av senga og på trening. For oss er det viktig at det å trene er lystbetont.
Aktivitet er gøy
I dag er det tilbud og forskjellige aktiviteter hver eneste dag. Det er keramikk, maling og tresløyd, bueskyting og boccia, eller tilbud om bytur. Her er det også mulig å dyrke egne urter som selges i kantina.
Rundt omkring på veggene henger det fotografier tatt av fotogruppa.
– Når de får mulighet til å prøve mange aktiviteter, ser de at det kan være gøy, sier Rustad.
I tillegg arrangeres søskendager. Det er jo ikke bare enkeltpersoner, men hele familier som rammes etter en ulykke.
Sunnaaslekene arrangeres også hvert år – det er en idrettsdag hvor målet er å vise fram mangfoldet av idrett og aktivitetstilbud som finnes for personer med ulike funksjonsnedsettelser i Norge.
Jobben begynner hjemme
Et opphold på Sunnaas sykehus kan for enkelte bety livslang oppfølging. Pasientene kommer tilbake til kontroll og oppfølging, slik at de kan opprettholde og bygge videre på fremgangen de har gjort under oppholdet.
– Når de reiser hjem begynner den virkelige jobben – de skal trene på det daglige livet og veien videre, sier Alfsen.
For mange pasienter kan overgangen fra sykehus til hjemmet være krevende. Sunnaas sykehus jobber tett med kommunene, slik at pasienter møter et forberedt og trygt tilbud i nærmiljøet og et kjent ansikt til noen i kommunen når de kommer hjem.