JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykehusvaskeriene forbereder seg på tonnevis med smittetøy

Strenge vaskemetoder må til for å drepe koronaviruset

MYE PLEIETØY: Hanh Le ved en av de siste stasjonene på ren sone. Her henges det opp store mengder med tøy klart for ny bruk.

MYE PLEIETØY: Hanh Le ved en av de siste stasjonene på ren sone. Her henges det opp store mengder med tøy klart for ny bruk.

Ola Tømmerås

På dette sykehuset gikk det 5.000 flere plagg enn vanlig gjennom maskinene i forrige uke. Det var bare starten.

2020032609582520200326095900

ola.tommeras@fagbladet.no

Nå forbereder sykehusvaskeriet seg på den store bølgen. På Akershus universitetssykehus var ni av 19 intensivplasser fylt opp denne uka. Det vil bli mange flere. Sykehuset, som er landets nest største, forbereder seg på å ta imot 600 intensivpasienter, ifølge et notat omtalt i VG.

En skikkelig test

Akershus universitetssykehus og Haukeland universitetssykehus i Bergen er de eneste som har egne vaskerier og nå står de foran en skikkelig stresstest. I forrige uke gikk det 5.000 flere plagg med betjeningstøy – det vil si alt av brukstøy for ansatte – gjennom maskinene.

Det taklet de vaskeriansatte uten noe problem.

– Vi har god kontroll. Økningen i vasking av betjeningstøy var på rundt 20 prosent, sier enhetsleder Kay Halvor Berg.

Han kan fortelle at avfallsmengden derimot øker mer merkbart.

– Pleiepersonellet bruker mye engangsartikler i smittearbeidet. Det merker vi på avfallet, sier han.

Fagbladets spesialside om korona

Alle står klare

– Det er først og fremst pleiepersonell, de som står i første rekke, som allerede har store utfordringer, sier Berg, men han vet at det vil gå en kule varmt i vaskeriet om få dager. Enhetslederen har derfor laget en beredskapsplan.

– Alt av tilkallingsvakter står klare. I tillegg har vi blitt tilbudt mannskapshjelp fra andre vaskerier. Vi er godt forberedt til en kraftig økning, sier Berg.

BLIR EN TEST: Det vil gå mange ganger mer tøy gjennom disse maskinene enn normalt. Enhetsleder Kay Halvor Berg med vaskeriekspert Åse Lindal, som har holdt fagbrevkurs for de ansatte ved Akershus universitetssykehus.

BLIR EN TEST: Det vil gå mange ganger mer tøy gjennom disse maskinene enn normalt. Enhetsleder Kay Halvor Berg med vaskeriekspert Åse Lindal, som har holdt fagbrevkurs for de ansatte ved Akershus universitetssykehus.

Ola Tømmerås

Ikke på uren sone

Norske vaskeriers kvalitetstilsyn, en uavhengig organisasjon som kvalitetssikrer vaskerier, ga i forrige uke ut anbefalinger for behandling av tøy med koronavirus.

Blant annet skal ansatte i risikogruppene – på grunn av alder eller på grunn av underliggende sykdommer – ikke jobbe på uren sone i vaskeriet.

Vaskeriene skal også be kundene om å merke posene med «koronavirus».

Trenger 85 grader

Det er tre måter å rengjøre koronatekstiler på:

• Ordinær rutine for smittetøy der den ansatte bruker smittefrakk, hansker og munnbind

• Behandling av tøy med koronavirus på vaskerør ved bruk av vannoppløselige poser

• Behandling av tøy i vaskerør med sortering før vask

Kvalitetstilsynet opplyser at såkalt termisk desinfeksjon dreper viruset når det vaskes i 85 grader i minst ti minutter. I tilfeller der tekstilene ikke kan vaskes ved denne temperaturen, anbefales kjemotermisk desinfeksjon i henhold til metoder godkjent som virusdrepende.

Vaskeriet må sikre seg dette gjennom dokumentasjon fra leverandøren. Det finnes godkjente desinfeksjonsmetoder som dreper virus ved både 60 og 40 grader, men vaskeriene må sikre at prosessen er godkjent, understrekes det fra tilsynet.

Følg Fagbladet på Facebook

Vaskeriet på Ahus

• 31 stillinger. Rundt 50 ansatte.

• Vasker 8500 kilo tøy hver dag.

• Betjener et sykehus for 520.000 innbyggere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy