JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fosen-aksjonist:

Sykepleier Joakim (32) aksjonerer: Det er viktig at helsepersonell engasjerer seg i menneskerettighetskamp

Joakim Lossius har denne uka deltatt på aksjoner til støtte for reindriftssamene på Fosen. Her utenfor Statkraft torsdag 12. oktober. Han mener flere fra fagbevegelsen bør støtte samenes kamp.

Joakim Lossius har denne uka deltatt på aksjoner til støtte for reindriftssamene på Fosen. Her utenfor Statkraft torsdag 12. oktober. Han mener flere fra fagbevegelsen bør støtte samenes kamp.

Leif Martin Kirknes

Fosen-aktivistene har denne uka aksjonert flere steder i Oslo. Sykepleier og Fagforbund-medlem Joakim Lossius er en av dem.

2023101311224320231016100000

hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no

– Jeg er med på aksjonene for å kreve at staten stopper menneskerettighetsbruddene de nå påfører reindriftssamene på Fosen, skriver Joakim Lossius i en sms til Fagbladet.

Han er sykepleier, Fosen-aksjonist og medlem av Fagforbundet.

Denne uka har han deltatt på aksjoner til støtte for reindriftssamene på Fosen. Fredag morgen er han blant aksjonistene som har satt seg ned utenfor elleve departementer i Oslo.

Den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg er sammen med aksjonistene som har satt seg ned foran inngangen til Helse- og omsorgsdepartementet i regjeringskvartalet, skriver NTB.

{f1}

Fosen-aksjonist Mihkkal Hætta har bodd i en lavvo utenfor Stortinget siden 11. september. Her fra aksjonen i Stortingets vandrehall onsdag.

Fosen-aksjonist Mihkkal Hætta har bodd i en lavvo utenfor Stortinget siden 11. september. Her fra aksjonen i Stortingets vandrehall onsdag.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre mister velgere etter aksjeskandalen

Tre aksjoner på rad

Onsdag denne uka startet aktivistene nye aksjoner, for å markere at det er to år siden Høyesterettsdommen. De startet aksjonen med å sperre av krysset der Karl Johans gate og Rosenkrantz' gate møtes utenfor Stortinget, skriver NTB. Der ble det satt opp flere lavvoer.

Fosen-aksjonist Mihkkal Hætta har bodd i en lavvo utenfor Stortinget siden 11. september. Den norsk-samiske artisten, forfatteren og samfunnsdebattanten Ella Marie Hætta Isaksen er aksjonistenes talsperson.

– Det haster mer enn noen gang å tvinge regjeringen til å handle, sa hun til pressen onsdag.

Ble båret vekk

Samme formiddag satte hun og 19 andre aktivister seg ned i vandrehallen på Stortinget, etter invitasjon fra Rødt-politiker Geir-Asbjørn Jørgensen.

Der joiket de i protest, og fikk like etter klokken 20 beskjed om å fjerne seg. De nektet å flytte seg og ble båret ut av politiet.

Neste dag blokkerte de Statkrafts lokaler på Lilleaker i Oslo, sammen med den svenske verdenskjente miljøaktivisten Greta Thunberg, som også har deltatt på aksjonene tidligere i år.

Selskapet Statkraft eies av staten, og er hovedeier av Fosen Vind, som opererer 80 av de 151 vindturbinene på Fosenhalvøya.

Aksjonistene foran Statkraft ble til slutt båret vekk av politiet torsdag.

Aksjonistene foran Statkraft ble til slutt båret vekk av politiet torsdag.

Leif Martin Kirknes

– Viktig at helsepersonell engasjerer seg

Fagforbund-medlem Joakim Lossius har deltatt på alle aksjonene denne uka, og satt foran Nærings- og fiskeridepartementet fredag morgen.

– Jeg aksjonerer i solidaritet med reinsamene på Fosen, for rett til tilgang på land, og til å leve i verdighet. Å bli påført minoritetsstress og pågående menneskerettighetsbrudd er svært krevende for folks helse og jeg mener det er viktig at helsepersonell engasjerer seg i menneskerettighetskamp, sier han til Fagbladet.

Lossius mener også resten av fagbevegelsen bør engasjere seg i kampen.

– Fagbevegelsen er tufta på rettighetskamp og solidaritet og jeg mener at Fagforbundet bør støtte samenes kamp for sin rett til verdighet og livsutfoldelse, sier han.

Fagbladet har vært i kontakt med Fagforbundet. De opplyser at de på nasjonalt plan ikke har fattet et vedtak om Fosen-saken, slik de heller ikke har gjort i mange andre saker.

Ifølge Lossius har aksjonistene forlatt departementene, og samles nå foran Slottplassen for å be om audiens(*1) hos Kongen.

Aksjonistene har fredag formiddag samlet seg foran Slottsplassen i Oslo.

Aksjonistene har fredag formiddag samlet seg foran Slottsplassen i Oslo.

Joakim Lossius.

Fagforbundet fordømmer Hamas-angrepet

Kritiserer millioninntekt

Ella Marie Hætta Isaksen er blant aksjonistene som har satt seg ned foran Olje- og energidepartementet.

– Nå stenger vi staten – igjen. Den norske stat tar seg til rette på Fosen ved å la det gå to år med menneskerettighetsbrudd i Norge og tjene millioner av kroner på det gjennom Statkrafts eierskap, sa hun til NTB fredag morgen.

Rundt klokken 10.15 fredag begynte politiet å fjerne demonstranter foran Finansdepartementet, skriver VG.

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var onsdag i Stortinget for å delta i den muntlige spørretimen. Fosen-saken er blant temaene.

Både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) var onsdag i Stortinget for å delta i den muntlige spørretimen. Fosen-saken er blant temaene.

Jonas Fagereng Jacobsen

{f2}

– Vanskelige spørsmål

I mai satte Olje- og energidepartementet inn riksmekler Mats Ruland for å mekle mellom partene i Fosen-saken, skriver NTB. Partene er reindriftsutøverne, staten og de to vindkraftselskapene Roan Vind og Fosen Vind.

Ruland sa til NRK tirsdag at det har vært flere møter og at det er planlagt flere framover.

Han vil ikke si noe mer om fremdriften i forhandlingene, som er taushetsbelagte, ifølge nyhetsbyrået.

– Det er veldig vanskelige spørsmål å løse, og interesser som har stor betydning for alle tre parter, sier Ruland, som er engasjert som privatperson som mekler med erfaringen som Riksmekler, sa han til NRK.

Helsefagarbeidere som nylig gikk i lønn, kan snart gå ned igjen, frykter Fagforbundet.

*1 Å «få audiens» betyr å få muligheten til å bli hørt. De Kongelige mottar mange mennesker i audiens hvert år, ifølge Slottet. Disse kommer som regel for å redegjøre for en sak eller organisasjon, eller for å takke for mottaket av en orden eller medalje.  

Dette er Fosen-saken:

• Fosen-saken går helt tilbake til 2010. Da ga Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tillatelse til at to vindkraftverk kunne bygges på Fosen i Trøndelag, på Storheia og Roan vindkraftverk.

• Dette området var allerede vinterbeiteområdet til Fosen reinbeitedistrikt.

• reindriftssamene sendte inn klager, og siden har det vært flere runder i retten, før saken endte i Høyesterett i 2021.

• 11. oktober 2021 falt dommen fra Høyesterett storkammer om at tillatelsen som ble gitt til utbygging av to vindkraftverk strider mot minoritetsvernet til reindriftssamene på Fosen. Konsesjonene er dermed ugyldige.

• 23. februar i år, etter 500 dager uten en løsning, gikk aktivister fra Norske Samers Riksforbund og Natur og Ungdom til aksjon og okkuperte inngangspartiet til Olje- og energidepartementet og flere andre departementer.

• Etter fire dager med demonstrasjoner beklaget statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Terje Aasland menneskerettighetsbruddene på Fosen og lovet fortgang i prosessen.

• 100 dager senere, 2. og 3. juni, var det nye demonstrasjoner. Aksjonistene krevde fortgang i saken. De blokkerte Statsministerens kontor og demonstrerte foran Slottet og utenfor Stortinget.

• 26. juni startet en ny aksjon ved Roan vindpark på Fosen. Aksjonister fra Motvind Norge og Naturvernforbundet blokkerte veiene til vindkraftverket.

Kilde: Store norske leksikon og NTB.

Hva kostet det?

• De to vindkraftverkene sto ferdige i 2018 og 2019. Det har kostet anslagsvis 6 milliarder kroner å sette opp de i alt 151 vindturbinene.

• Storheia og Roan vindkraftverk ligger innenfor området til Fosen reinbeitedistrikt, som har et samlet areal på rundt 4.200 kvadratkilometer. De to kraftverkene legger beslag på til sammen rundt 175 kvadratkilometer. Turbinene er imidlertid plassert på fjellrygger og dermed i områder som er godt egnet som senvinterbeite.

• Ifølge Høyesterett vil utbyggingen på sikt føre til tapte beitemuligheter i et slikt omfang at det ikke vil kunne kompenseres fullt ut ved å ta i bruk alternative beiteområder.

Kilde: NTB

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy