JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pasienter før profitt:

Sykepleiere protesterer mot direktørlønn på 34 millioner kroner på «non-profit»-sykehus: Nå gjør 15.000 seg klare til streik

PASIENTER FORAN PROFITT: I likhet med denne demonstrerende sykepleieren i Washington D.C. krever sykepleiere i Minnesota bedre bemanning på sykehusene.

PASIENTER FORAN PROFITT: I likhet med denne demonstrerende sykepleieren i Washington D.C. krever sykepleiere i Minnesota bedre bemanning på sykehusene.

Susan Walsh / AP / NTB

15.000 sykepleiere i delstaten Minnesota varsler det som kan bli USAs største sykepleierstreik. Målet er økt bemanning, høyere lønn og at sykehusene setter «pasienter foran profitt».

2022083110113620220831101343

ida.wangberg@fagbladet.no

16. august stemte et flertall av de 15.000 medlemmene av Minnesota Nurses Association ved 15 ulike private sykehus i den amerikanske delstaten for å gå til streik for sine krav om blant annet økt bemanning og høyere lønn.

– Sykehusdirektører med milliondollarlønninger har skapt en bemannings- og omsorgskrise i helsevesenet vårt, der stadig flere sykepleiere forlater yrket. På den måten settes kvaliteten på pleien av pasientene i fare, sier Mary C. Turner, sykepleier og leder for Minnesota Nurses Association i en pressemelding sendt ut av foreningen. Minnesota Nurses Association har ikke bestemt dato for en eventuell streik, og det er også usikkert om de i det hele tatt kommer til å ta i bruk streikevåpenet for å få gjennomslag for sine krav.

Hevder sykehusene setter profitt foran pasienter

Avstemningen om å gå til streik kom etter fem måneder med forhandlinger. Ifølge fagforeningen er sykepleierne overarbeidet, mens sykehusene er underbemannet og pasientene må betale overpris for helsetjenestene de mottar.

Fagforeningen mener de private såkalt non-profit-sykehusene setter hensynet til profitt over hensynet til pasienter og ansatte, og trekker fram sykehusdirektørenes høye lønninger som en del av dette i en informasjonskampanje de kaller «Patients Before Profits».

Direktørlønn på 34 millioner kroner

Den best betalte sykehusdirektøren i sykepleiernes oversikt er direktøren for selskapet M Health Fairview, som driver fire av sykehusene de streikeklare sykepleierne jobber på. Han har ifølge oversikten en årslønn på 3,5 millioner dollar, som tilsvarer omtrent 35 millioner norske kroner. Det er ifølge fagforeningen 40 ganger så mye som årslønna til en sykepleier.

Fire av sykehuskjedene som kan bli rammet av streiken, skriver i en oppdatering at de jobber for å komme fram til en enighet med sykepleierne, men at de trenger tariffavtaler som tillater den fleksibiliteten som trengs for å fortsatt kunne tilby helsetjenester av høy kvalitet. De skriver videre at de har invitert sykepleiernes fagforening til mekling, men at fagforeningen har avslått invitasjonen.

Mener lønnskravene er for høye

Ledelsen ved de fire sykehuskjedene skriver at de har kommet til enighet med sykepleiernes fagforening i ikke-økonomiske spørsmål, som gjelder tiltak for å sørge for bedre sikkerhet på arbeidsplassen, samt tiltak for å sikre mangfold, likebehandling og inkludering på sykehusene.

De økonomiske spørsmålene er det imidlertid vanskeligere å enes om. Arbeidsgiversiden skriver at sykepleiernes krav om bedre bemanning vil gjøre det vanskeligere å drive sykehusene i tråd med endringer i pasientenes behov, og at «pandemien viste at helsevesenet trenger fleksibilitet og teamwork på tvers av funksjoner for å levere best mulig kvalitet til pasientene.»

Arbeidsgiversiden skriver også at de har foreslått lønnsøkninger på mellom 10 og 12 prosent over en periode på tre år. De hevder at sykepleiernes fagforening krever lønnsøkninger på over 30 prosent over tre år, noe de ikke mener er økonomisk bærekraftig.

Inflasjonen i USA er høy, der konsumprisindeksen for juli viste en prisstigning på 8,5 prosent på årsbasis. Det innebærer at lønningene må stige like mye for at ikke arbeidstakerne skal miste kjøpekraft.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy