JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepleierforbundet støtter de streikende i Fagforbundet, selv om heller ikke de får pensjon fra første krone

Sykepleier-leder Eli Gunhild By gir full støtte til de streikende i Fagforbundet.

Sykepleier-leder Eli Gunhild By gir full støtte til de streikende i Fagforbundet.

NSF

Medlemmene i Sykepleierforbundet må også jobbe minst 20 prosent for å tjene opp pensjon. Likevel støtter de Fagforbundets streik for å få pensjon fra første krone.

2019060511470020230821171436

sidsel.hjelme@fagbladet.no

Det vil det være urettferdig om Fagforbundet får gjennomslag for sitt krav om pensjonsopptjening fra første krone, mener leder av Spekter Helse, Herlof Nilssen.

– Som ansvarlige arbeidsgivere ønsker ikke helseforetakene å forskjellsbehandle ansatte i sykehusene. Store grupper som sykepleiere og leger må ha minst 20 prosent stilling for å bli meldt inn i pensjonsordningen, og vi ser ingen grunn til å innføre andre regler for LO- og YS-medlemmer, sa Nilssen til NTB tidligere denne uka.

– Dette dreier seg ikke om heltid, Spekter. Det dreier seg om pensjon

Ikke urettferdig

Men Sykepleierforbundet (NSF) er helt uenig. I en uttalelse fra NSF gir de full støtte til streiken.

– Vi mener at en grense på 20 prosent diskriminerer deltidsansatte. Dette er et syn NSF har formidlet gjennom Unio i høringer knyttet til offentlig tjenestepensjon, sier leder i NSF, Eli Gunhild By.

– Pensjon fra første krone er et ufravikelig krav

– Så du er ikke enig med Spekter-lederen i at det vil være urettferdig om de streikende får innfridd kravet om pensjonsopptjening fra første krone?

– Det er jo slik at denne forskjellen er der også i kommunene. Våre medlemmer der får ikke opptjent pensjon hvis de jobber under 20 prosent. Vi støtter kravet til LO og YS og det er også slik at en endring i positiv retning kan legge press på Stortinget slik at dette også kommer sykepleierne til gode ved neste korsvei.

– Kravet er i hvert fall rettferdig og det støtter vi, sier By til Fagbladet.

{f1}

– Vil sykepleierne kreve pensjon fra første krone ved neste oppgjør?

– For sykepleiernes del er nedre grense for innmelding fastsatt i lov om pensjonsordning for sykepleiere. Det er derfor Stortingets ansvar.

Også Norsk Tjenestemannslag (NTL), Akademikerne, LO Stat, Handel og Kontor (HK), Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Nærings- og Nytelesesmiddelarbeiderforbund (NNN) og Filmforbundet har kommet med støtteerklæringer til de streikende i Faghforbundet.

Dette streiker Fagforbundet for

• Mellom 5.000 og 10.000 sykehusansatte har mindre enn 20 prosent stilling, og meldes etter dagens regler ikke inn i pensjonsordningen.

• For fagbevegelsen er det et ufravikelig krav at alle får pensjon fra første krone. Derfor er forhandlingene nå brutt.

• Spekter-oppgjøret berører 25.000 LO-medlemmer, hvorav 20.000 er i Fagforbundet.

• 282 medlemmer i Fagforbundet i tatt ut i streik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy