colourbox.com
herman@lomedia.no
Høy prisvekst, eller inflasjon som det også blir kalt, har herja i hele Europa i 2022 – nye rekorder har blitt satt månedlig i mange land.
Det betyr at folk får mye mindre for lønna si enn de gjorde før prisene begynte å øke kraftig.
Mat og energi er blant varene der prisene har økt mest.
{f1}
Prisene økte spesielt kraftig etter at Russland invaderte Ukraina i februar 2022, men hadde allerede begynt å øke i 2021. I Norge var det strømprisene folk merka først.
Nå er inflasjonen på vei ned i mange europeiske land. Mildt vær blir pekt på som en av grunnene til at energiprisene har gått ned.
Se oversikten for hele Europa nederst i saken.
Bare fire land under Norge
Prisene i Norge økte med 5,9 prosent fra desember 2021 til desember 2022, meldte SSB tirsdag.
Landa med lavest inflasjon i Europa er Liechtenstein og Sveits, med 2,8 prosent prisvekst fra desember 2021 til desember 2022.
De to, Luxembourg, og Spania er de eneste landene i Europa med lavere prisvekst enn oss i Norge.
Det er store forskjeller mellom de som ligger lavest og høyest på lista.
På Europa-toppen ligger Tyrkia, med 64,27 prosent fra desember i fjor til i år. Til tross for den svært høye inflasjonen, var det faktisk en kraftig nedgang på 20 prosentpoeng fra november. Bedre, med andre ord.
Aktuelt: Prisveksten i 2022 er den høyeste på over 30 år. Se hva det betyr for lønna
På vei ned i eurolanda
I euro-området, altså landa som bruker euro som valuta, økte prisene med 9,2 prosent fra desember 2021 til desember 2022.
De siste talla for hele EU har ikke blitt publisert ennå, men det er venta at inflasjonen vil gå noe ned fra november.
Da var prisveksten 11,1 prosent.
Norge best i Norden
I våre naboland Sverige, Danmark og Finland har prisene økt mer enn hjemme.
I Danmark økte prisene med 8,7 prosent fra desember 2021 til desember 2022.
Sverige og Finland har ikke offentliggjort desembertallene ennå, men novembertallene kan du se i tabellen under.
De baltiske landa har den høyeste prisveksten i vårt nabolag. Prisene i Litauen økte med 21,7 prosent fra desember 2021 til desember 2022.
Hva er inflasjon?
• Inflasjon er en vedvarende vekst i det generelle prisnivået.
• Dette er det samme som et fall i verdien til krona eller annen pengeenhet regnet i varer og tjenester, det vil si dens kjøpekraft.
• Med andre ord: Inflasjon gjør at du får færre varer og tjenester for 100 kroner.
• Det motsatte av inflasjon er deflasjon.
Kilde: Store norske leksikon
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye