JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Systemfeil i Bergen: Bekymringsmeldinger til barnevernet kommer ikke fram

Barneombudet: – Potensielt katastrofalt

– Det er stor risiko for at barn som lever i uholdbare situasjoner ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, sier barneombud Inga Bejer Engh.

– Det er stor risiko for at barn som lever i uholdbare situasjoner ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, sier barneombud Inga Bejer Engh.

Line Møller/VG

Bergen kommune har avdekket en teknisk feil som fører til at bekymringsmeldinger til barnevernet ikke kommer fram. Feilen kan ha rammet flere enn 200 kommuner.

2023060509100020230605115531

Feilen gjelder overføring av bekymringsmeldinger mellom leverandørsystemet og Nasjonal portal for bekymringsmeldinger, skriver kommunen i en pressemelding.

Ifølge Bergensavisen ligger feilen hos Visma som gjør at bekymringsmeldinger levert til barnevernet i Nasjonal portal for bekymringsmeldinger ikke kommer fram til Bergen kommune. Nasjonal portal for bekymringsmeldinger er driftet av KS. Det er Visma som er leverandør av systemet.

Til NRK bekrefter kommunikasjonsarbeider Lage Bøhren i Visma at det er deres system det er avdekket feil.

– Det er et fagsystem som heter «Familia» som barnevernet bruker i ulike kommuner. Det er 244 kommuner som bruker den versjonen av systemet, sier Bøhren.

Datatilsynet sier de fikk inn en avviksmelding fra Bergen kommune i mai.

– Svært alvorlig

Barneombud Inga Bejer Engh sier den tekniske svikten i registreringen av bekymringsmeldinger til barnevernet er svært alvorlig.

Til VG sier hun at Barneombudet har vært bekymret for en stor nedgang i omsorgsovertakelser over tid.

– Dette er ekstremt alvorlig. Bekymringsmelding sendes når noen er bekymret for omsorgen barna får. Det er derfor stor risiko for at barn som lever i uholdbare situasjoner ikke er fanget opp og gitt nødvendig hjelp, skriver Bejer Engh til VG.

– Tall fra Bufdir viser også en nedgang i sendte bekymringsmeldinger siden 2019, sier hun.

Hun sier at hun forventer at Barne- og familiedepartementet raskt sikrer seg en oversikt over omfanget sammen med kommunene, og gjør alt de kan for å rette opp denne potensielt katastrofale feilen.

Hun sier det også må undersøkes om det er en sammenheng mellom nedgangen i bekymringsmeldinger og de tekniske problemene.

ole.henrik.tveten@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy