Tar strømregninga knekken på deg? Her er ti gode sparetips
Colourbox
Strømprisen når stadig nye rekorder. Her er noen sparetips som kan gjøre vinteren litt billigere.
redaksjonen@fagbladet.no
1. Ifølge Enova går over halvparten av strømforbruket med til å varme opp boligen. Det første du bør gjøre, er å ta på ullgenser og skru ned temperaturen til 19–22 grader. For hver grad kaldere du orker å ha det, vil strømbruken til oppvarming reduseres fem prosent.
2. Det andre du bør gjøre, er å senke temperaturen ytterligere når du sover, er borte eller ikke bruker rommet. Hvis du ikke vil gjøre det manuelt, finnes det flere måter å automatisere dette på. Såkalte smarte panelovner gir deg muligheten til å kontrollere varmen fra en app.
3. Det er også en del å spare på å redusere bruken av oppvarmet vann. Et tips kan være å dusje kjapt og ikke for ofte. Det er også en idé å installere sparedusj, som kan halvere vannforbruket.
4. Belysning står for rundt ti prosent av strømbruken i en bolig, ifølge Enova. Spesielt halogenpærer i spoter er strømsluk. Bytt ut gamle lyspærer med LED- eller sparepærer.
5. Du kan fort bli trøtt og uopplagt av dårlig inneluft. Så du bør lufte ofte, men da med vinduet eller døra på vidt gap for en kortere stund. Da får du inn masse frisk luft uten å slippe ut mye varme.
6. Fyll både oppvaskmaskin og vaskemaskin helt opp før du setter den på. Finn ut hvor lav temperatur klærne dine kan vaskes på for å bli rene, og prøv å ikke overstige dette.
7. Hvis du vil spare ytterligere strøm, kan du gå løs på selve boligen. Ifølge Enova kan det kreve dobbelt så mye strøm å holde en bolig fra 1987 varm, enn en tilsvarende fra 2010. Bor du i et borettslag eller sameie kan det være litt mer komplisert, da tiltak må avgjøres av styret.
8. En enkel løsning på varmetap kan være å montere tettelister hvor kulden kommer inn. Før et stearinlys langs vinduer, dører, tak- og vegglister for å finne lekkasjene.
9. Er det fortsatt kaldt og trekkfullt? Jo eldre boligen din er, jo mer har du å hente på å etterisolere. Dette er en ganske omfattende jobb som går ut på å fylle veggene med isolerende materialer.
10. I et langtidsperspektiv kan det være smart å gå enda hardere til verks. Hva med å installere en ny energikilde, som rentbrennende ovn, solceller, solfanger eller ditt helt eget vindkraftverk? Mulighetene er mange og de beste løsningene kan variere ut fra lokale forhold.