JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TBU: Oppjusterer ventet prisvekst kraftig før lønnsoppgjøret starter

Forbundstopp sier norske lønnsmottakere i de to siste årene har vist moderasjon på grunn av pandemien, og mener at det i år er godt grunnlag for å ta ut mer enn bare prisveksten

Det er særlig økte priser på energi som driver prisene opp.

Det er særlig økte priser på energi som driver prisene opp.

Kai Hovden

Bare tre uker etter at Teknisk beregningsutvalg anslo en prisvekst på 2,6 prosent for 2022, mener utvalget nå prisveksten vil ligge på 3,3 prosent.

2022031014471420220310144702

Det går fram av det oppdaterte grunnlaget som Teknisk beregningsutvalg la fram torsdag. Rapporten kommer bare tre uker etter at utvalget først la til grunn til en prisvekst på 2,6 prosent fra 2021 til 2022

Det er særlig økte priser på energi som driver prisene opp. I sin første rapport understreket TBU at det var betydelig usikkerhet knyttet til dette, og til kronekursen.

– Endringen fra februar til mars i utvalgets anslag er betydelige, og henger sammen med Russlands invasjon av Ukraina og de påfølgende sanksjonene. I første rekke energiprisene, men også prisene på andre viktige råvarer og matvarer har økt kraftig, skriver utvalget torsdag.

Etter at det første grunnlaget for prisveksten ble lagt fram, brøt krigen i Ukraina ut, noe som har drevet gass- og oljeprisen ytterligere opp. Krigen har også påvirket det globale råvare- og matvaremarkedet, og blant annet har de globale prisene på hvete og andre kornsorter steget kraftig.

Onsdag uttalte Jørn Eggum i Fellesforbundet at kravet om økt handlekraft for årets lønnsoppgjør står fast. Forbundet viser til at

Forhandlingsmotpart i frontfagsoppgjøret, Norsk Industri, har derimot vært mer pessimistisk. Leder Stein Lier-Hansen uttalte onsdag at han mener det er vanskelig å se for seg økt kjøpekraft dersom prisveksten blir for høy.

peter.talos@ntb.no

Dette er Teknisk beregningsutvalg

* Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) legger hvert år fram nøkkeltall og analysemateriell som bakgrunn for lønnsoppgjøret.

* TBU består av representanter for Arbeidsdepartementet, Finansdepartementet, partene i arbeidslivet og Statistisk sentralbyrå. Det ledes av SSB-direktør Geir Axelsen.

* Som regel legger TBU fram to årlige rapporter. Første rapport kommer foran lønnsoppgjøret med oversikt over lønns- og inntektsutvikling, prisutvikling og utviklingen i konkurranseevnen. Rapporten utgis i to versjoner, i februar og mars.

* En ny rapport avgis i juni, der lønnsoppgjørene oppsummeres, og statistikk for lønns- og inntektsfordelingen legges fram.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy