Thriller om hvem som skal være i førersetet i lønnsoppgjøret

LO skal i løpet av en drøy uke avgjøre oppgjørsform ved vårens tariffoppgjør.

LO skal i løpet av en drøy uke avgjøre oppgjørsform ved vårens tariffoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Det har knapt vært så åpent om hvilken oppgjørsform LO vil falle ned på i privat sektor ved årets hovedoppgjør. Fagforbundet kan bli en joker.

2018021614550020180221133850

helge@lomedia.no

– Jeg har aldri opplevd det jeg opplever nå, sier en kilde høyt oppe i LO-systemet.

Kilden tror ikke det er noe problem å bli enig om kravene ved vårens tariffoppgjør. Men det som forkludrer det hele, er spørsmålet om pensjon og avtalefestet pensjon (AFP).

Kilder i LO-forbund som frifagbevegelse.no har snakket med, mener LO har en uvanlig stor utfordring for å enes om oppgjørsform på representantskapsmøte 27. februar.

Forbundene i offentlig sektor trenger ikke å diskutere samordning av lønnsoppgjør

Fellesforbundet avgjør?

Ikke siden 2008 har det vært et samordnet oppgjør med LO i front.

Da sto AFP på agendaen.

Siden har Fellesforbundet forhandlet i henhold til den såkalte frontfagsmodellen. Det ønsker de også i år. Og får støtte fra Industri Energi og Norsk Sjømannsforbund. Sistnevnte fordi deres medlemmer ikke er omfattet av AFP.

Det har aldri tidligere skjedd at LO har sagt nei til ønsket fra Fellesforbundet. Men i år er det rekordmange forbund som mener det motsatte.

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), EL og IT Forbundet, Handel og Kontor og Norsk Transportarbeiderforbund har alle varslet at de vil ha et samordnet oppgjør.

Fredag vedtok også forbundsstyret i Norsk Arbeidsmandsforbund å gå inn for et samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger på representantskapsmøtet.

Også den største regionen i LO-systemet, Trøndelag LO, har vedtak om å gå for et samordnet oppgjør.

AFP-floken

Sentralt står altså spørsmålet om avtalefestet pensjon (AFP). Arbeidstakersiden ønsker å tette hullene som gjør at mange mister retten til AFP mot slutten av arbeidslivet, og gjøre den bedre for sliterne i arbeidslivet.

Arbeidsgiverne mener på sin side at ordningen på sikt er underfinansiert, og så dyr at bedrifter velger ikke å organisere seg.

Det jobbes knallhardt for å bli enige om en ny AFP-ordning før hovedoppgjøret starter. Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, har sagt at han har tro på at det skal lykkes. Får han rett i det, blir det garantert forbundsvise oppgjør. Men optimismen er ikke like stor hos andre forbundsledere.

– Til det er spørsmålene for omfattende, blir det sagt.

Fagforbundet joker

Mens Fellesforbundet er det desidert største i privat sektor, er Fagforbundet det største forbundet i LO.

Der i gården har man tradisjon for å være lojal til ønskene fra privat sektor.

Men i år er også denne situasjonen spesiell. AFP-spørsmålet er viktig for Fagforbundet. Derfor ønsker forbundsleder Mette Nord et resultat som kan ivareta behovene både i privat og offentlig sektor, med tanke på blant annet kvalifisering og opptjening fra første krone.

– Og så er det viktig at man unngår å miste opptjening fordi man bytter arbeidsgiver eller må slutte på tampen av en yrkeskarriere. Vi må finne gode løsninger, og har ikke landet hvilken oppgjørsform vi går inn for, sier Mette Nord til frifagbevegelse.no.

Alt avgjøres i løpet av en drøy uke.

Førstkommende mandag møtes inntektspolitisk utvalg i LO igjen. Da har man en uke på seg til å bli enig.

Mandag 26. februar skal utvalget innstille på en uttalelse. Samme dag skal Sekretariatet si sitt, før representantskapet avgjør det hele tirsdag 27. februar.

Det er særlig problemstillinger knyttet til reise, kost og losji som gjør at Fellesforbundet vil kreve et forbundsvist oppgjør. For å finne en løsning må forbundet kunne true med det sterkeste våpenet de har, nemlig streik.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy