Medlemmer reagerer mot LO-kongressens vedtak om boikott av Israel

Ti musikere har meldt seg ut av LO i protest mot Israel-boikotten

Nesten to tredeler av LO-kongressen stemte for full boikott av Israel.

Nesten to tredeler av LO-kongressen stemte for full boikott av Israel.

Eirik Dahl Viggen

Ti medlemmer har meldt seg ut av Musikernes fellesorganisasjon som følge av LO-kongressens vedtak om full Israel-boikott.

2017051810270020170518103551

anne@musikkultur.no

LO med sine over 900.000 medlemmer gikk på kongressen inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, samt å anerkjenne Palestina som egen stat innenfor grensene av 1967. Vedtaket skjedde mot LO-ledelsens ønske, med 193 mot 117 stemmer.

Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama: LO skal jobbe for full boikott av Israel

– Vi var forberedt på at det ville komme utmeldinger som følge av boikott-vedtaket, sier Anders Hovind, nestleder i MFO. Han skjønte det da resultatet av avstemningen på kongressen var klart.

Forbundet vedtok selv en begrenset boikott av Israel på sitt forrige landsmøte.

MFO stemte mot full boikott av Israel

De tre delegatene fra MFO som deltok på LO-kongressen, stemte mot vedtaket om full boikott av Israel, på lik linje med den nye LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen.

LOs nyvalgte leder, Hans-Christian Gabrielsen, i Palestina i fjor. Grunnet innstramminger i Israels innreiselov denne våren kan israelske myndigheter nekte ham å besøke Palestina og Israel.

LOs nyvalgte leder, Hans-Christian Gabrielsen, i Palestina i fjor. Grunnet innstramminger i Israels innreiselov denne våren kan israelske myndigheter nekte ham å besøke Palestina og Israel.

Yngvil Mortensen

– Vi har fått mange henvendelser fra medlemmene våre, både på epost og telefon. Vi svarer alle og understreker overfor dem at MFOs delegater stemte mot boikotten, sier Anders Hovind i MFO.

– Hvilke konsekvenser kan boikott-vedtaket få for medlemmer i MFO?

– Vår vurdering er at det ikke vil få noen personlig konsekvens for et vanlig medlem, så lenge vedkommende ikke sitter i fagforeningens politiske ledelse. Vedtaket vil ikke ha innvirkning på innreisetillatelse og visum, sier Hovind.

Israels nye boikottlov kan nekte LO-ledelsen innreise til Palestina og Israel

Kulturell boikott

Landsmøtet til MFO vedtok i november 2014 en uttalelse som oppfordret til boikott av israelske kulturinstitusjoner: «MFO ønsker å vise solidaritet med kunstnere og kulturarbeidere på tvers av landegrenser ved å arbeide for en boikott av israelske kulturinstitusjoner i ulovlige bosettinger på Vestbredden. MFO vil også styrke samarbeidet med israelske og palestinske artister og kulturorganisasjoner som driver fredsskapende arbeid i regionen.»

– Hva er den store forskjellen på landsmøte-uttalelsen og boikott-vedtaket i LO?

– LO-boikotten oppfordrer til en generell handelsboikott, mens MFO-vedtaket går konkret på boikott av israelske kulturinstitusjoner i ulovlige bosettinger på Vestbredden. Det er en vesentlig forskjell. Vedtaket i LO vil ha konsekvenser også for palestinerne, når en eventuell boikott skal iverksettes. Det er også noe medlemmene som melder seg ut, påpeker, sier han.

– Flere av dem som melder seg ut, sier også at de sympatiserer med Israel som stat og at de mener vedtaket er uklokt, tilføyer Hovind.

Vurderer å melde seg ut

Kirkemusiker Asbjørn Myksvoll er en av dem som er sterkt imot boikott-vedtaket. Han vurderer å melde seg ut.

– Jeg vurderer seriøst utmelding. Det er imidlertid en formildende omstendighet at MFOs delegater og LO-ledelsen stemte mot boikott, sier han til Musikkultur.

Myksvoll har vært organisert i over førti år og har hatt flere tillitsverv.

– Jeg mener en arbeidstakerorganisasjon skal være politisk uavhengig og befatte seg med fagforeningsarbeid, ikke utenrikspolitikk. Når slik innblanding attpåtil fører til boikott av den eneste demokratiske staten i Midtøsten, så blir det ganske håpløst, sier han.

Han har vært i kontakt med MFO og er blitt formodet til å tenke seg om – hvilket han gjør.

– Tilknytning til LO som hovedorganisasjon bør opp på neste landsmøte i MFO. Jeg mener dette vedtaket er såpass alvorlig at det bør fremskynde en diskusjon om tilknytning, sier han.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Vil ha internasjonal solidaritet

Stig Gunnar Ringen, tekniker og varamedlem i MFOs forbundsstyre støtter LO-vedtaket om boikott. Det var han som foreslo uttalelsen om kulturell boikott, som MFOs forrige landsmøte vedtok i 2014. Boikott-vedtaket i LO går lenger, men Ringen støtter også det.

– Kunnskapen om israelsk okkupasjon er stor i fagbevegelsen, og når diplomati og dialog ikke har fungert, så er det naturlig at man svarer på det med generell boikott, sier Ringen.

Er det riktig at fagbevegelsen befatter seg med utenrikspolitikk?

– Internasjonal solidaritet med arbeidere i andre land er helt nødvendig, ellers blir vi bare et laug som dyrker egne interesser. Verden går også en urolig tid i møte og fagbevegelsen er kanskje den viktigste drivkraften for å stå i mot høyredreining i samfunnet, sier han.

Følg oss på Facebook

LES OGSÅ:

• Her er historien om sist gang LO ville boikotte et annet land

Fagforbundet fordømmer Israels nye boikottlov

Palestinske fagforeningsfolk oppfordrer LO til å boikotte Israel

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy