Vil ha tøffere offentlige bestillere

Ti tips til kommuner som vil kvele svart arbeid

Nyttige råd for å lindre snusk i i arbeidslivet

RÅD: Her er tipsene Samarbeid mot svart økonomi har lagt frem.

RÅD: Her er tipsene Samarbeid mot svart økonomi har lagt frem.

Leif Martin Kirknes


2016012514160020160126120105

leif.kirknes@lomedia.no

De ti rådene angår anskaffelser, der man ser for seg at mer kravstore og kresne kommuner kan være med på å lindre snusk i arbeidslivet.

Det er Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) som har lansert lista over tips. KS, LO, NHO, Unio, YS og Skatteetaten står bak.

Les også:

Ny modell sprer seg i kommunene

Anbefalningene overfor kommunene ble lagt frem på et frokostseminar hos KS i dag tidlig.

– De ti grepene som ble lansert i dag er gode råd for å unngå at offentlige innkjøp bidrar til å undergrave rettferdig konkurranse, arbeidstakeres rettigheter og finansieringen av velferd, sier LO-sekretær Trude Tinnlund, som er LO-delegat i samarbeidet.

– Anskaffelsesprosessen må tilrettelegges slik at den blir attraktiv for de seriøse bedriftene. Kommunen må ha eierskap til anskaffelsene, og må legge lista på rett nivå for å få med de seriøse leverandørene. Godt planlagte anskaffelser er nøkkelen, sier næringslivsdirektør i NHO og NHO-delegat i SMSØ, Ingebjørg Harto.

• Følg oss på Facebook

«Billigst ikke alltid best»

Blant tipsene finner man blant annet en begrensning av antall kontraktledd, helst ikke mer enn to ledd med underentreprenører. Det blir også rådet om å vite hvem, konkret, som skal jobbe på prosjektet, og at kommunene sikrer seg at både det fagmessige, pengemessige og papirmessige er som det skal være, deriblant ved å kreve innsyn i relevante skatteopplysninger og å sikre at det ikke er ugler i mosen knyttet til pengestrømmen.

«Billigst er ikke alltid best. Dersom et tilbud er unormalt lavt bør dette avvises. Dette krever at vi gjør en konkret vurdering av tilbudene,» heter det blant annet.

Videre foreslås det at kontroller skal gjennomføres hele konktraktperioden, både ved dokumentasjonsgjennomgang og i form av stedlig kontroll.

Kommunene anbefales særlig å være årvåkne innen kontrakter relatert til bygg og anlegg, renhold samt bilpleie.

Få nyhetsbrevet vårt her:

Uttelling for å drive seriøst

Håpet er, ifølge lanseringsnotatet, at kommuner og fylkeskommuner setter de ti punktene som vedtatt innkjøpspolicy. Målet er å få på plass en standard som gjør det vanskelig å være useriøst og lett å være seriøs.

– Med strategiske grep inviterer SMSØ til å etablere en felles etterlengtet samfunnsmessig grensesetting i kommunene for å motvirke svart økonomi og arbeidslivskriminalitet, sier Tommy Hestem, nestleder i KS Innkjøpsforum.

– For kommunene kan dette gi mer rasjonell konkurransegjennomføring og kontraktsoppfølging. For leverandørene vil dette kunne gi forutsigbarhet for krav, effektiv tilbudsutforming og uttelling for å drive seriøst.

SMSØ innser at det kan være ulike forskjeller fra sted til sted og fag til fag, og anbefaler at et vedtak mot svart økonomi settes i dialog med partene i arbeids- og næringslivet.

• Les også: Flere må jobbe uten overtidsbetaling

Her er tipunkts-lista

1. Ta et klart standpunkt: Vi skal ikke ha svart økonomi eller

arbeidslivskriminalitet i våre anskaffelser

2. Rett innsatsen inn der risikoen er størst

3. Gå konkret til verks

4. Begrens antall ledd i kontraktskjeden

5. Sett krav til fagkunnskap

6. Vit hvem som arbeider for oss

7. Vit hvem vi betaler til

8. Krev innsyn i relevante skatteopplysninger

9. Gjennomfør kontroller

10. Bruk de gode verktøyene som finnes

Les mer detaljert beskrivelse her

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy