Tidligere LO-leder styrer vikarbyrå-stiftelse

– Det handler om det alle snakker om for tida – utenforskap, sier Gerd Kristiansen.

– Det handler om det alle snakker om for tida – utenforskap, sier Gerd Kristiansen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-leder Gerd Kristiansen sitter i styret til vikarbyrå-stiftelse. – Dette er et forsøk på hvitvasking, sier fagforeningsleder.

2021061110370320210611105551

knut.nygaard@fagbladet.no

Det Bergens-baserte bemanningsbyrået Eterni har laget en veldedig stiftelse. Med på laget har de fått Gerd Kristiansen – tidligere leder av LO og nestleder i Fagforbundet.

– Dette er et forsøk på hvitvasking, sier fagforeningsleder Joachim Espe til Klassekampen.

Det er venstresidas dagsavis som skriver om denne saken i dag.

Stort selskap

Med en omsetning på over en halv milliard kroner er Eterni blant de ti største bemanningsfirmaene i landet.

I vår lanserte selskapet en egen stiftelse - Eternistiftelsen - som har som formål å støtte «de som trenger litt ekstra støtte på vei inn i arbeidslivet».

– Det handler om det alle snakker om for tida – utenforskap. Når Eterni valgte å sette av midler til å drive en stiftelse som skal hjelpe folk som ikke kommer seg inn i arbeidslivet, synes jeg det er verdt å bidra, sier Gerd Kristiansen til Klassekampen.

– Systemet må dra mer sammen

Gerd Kristiansen er utdannet helsefagarbeider og var LO-leder fra 2013 til 2017. Før det var hun 1. nestleder i Fagforbundet.

I dag sitter hun blant annet som styreleder i Norsk Folkehjelp og i styret for Tankesmien Agenda, i tillegg til den nye posisjonen i Eternistiftelsen. Hun har tro på stiftelsens arbeid.

– Alle vil ha flere i arbeid, men arbeidet er veldig fragmentert. Systemet må dra mer sammen, og det kan stiftelsen bidra til, det tror jeg fullt og fast på, sier hun til Klassekampen og legger til:

- Vi har startet med å få til et samarbeid med Nav i Oslo. Nav sliter med å finne arbeidsplasser til folk. Der har Eterni en fordel ved at de er ute på veldig mange arbeidsplasser.

Hos mange tillitsvalgte i LO står bemanningsbransjen lavt i kurs.

– De er nå der, og de brukes av norske bedrifter. De forbundene som organiserer den typen arbeidstakere som bemanningsbransjen leier ut, organiserer også i bemanningsbransjen, sier Kristiansen og fortsetter:

– Bemanningsbransjen er ingen ideell løsning for norsk arbeidsliv. Jeg tror de alltid kommer til å være der, men i tillegg til og ikke som erstatning for faste ansatte.

«Hvitvasking»

Joachim Espe, leder av Bygningsarbeidernes Fagforening i Oslo, som er del av Fellesforbundet, mener Kristiansen burde trekke seg fra styret.

– Bemanningsbransjen er et viktig hinder for at folk kan få seg fast jobb. Det å lage en slik stiftelse virker som et hjelpeløst forsøk på å hvitvaske bransjen, sier han.

– At Kristiansen stiller opp på dette, er uforståelig. Hun burde vite bedre hvordan bemanningsbransjen fungerer som en brekkstang mot det organiserte arbeidslivet, sier Espe.

Stiftelsen har en egenkapital på 500.000 kroner og vil ifølge Eternis nettside finansieres med to prosent av Eterni Gruppens driftsresultat. I 2021 er verdien av dette estimert til omtrent en million kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy