Tilbyr kontroversiell behandling for personer med spiseforstyrrelser
GOD EFFEKT: Mari Kluge Johnsen (t.h) er en av deltakerne på kurset.
Ida Christin Foss
Mangelfullt og utilgjengelig. Slik var behandlingstilbudet til overspisere, mente forsker Therese Fostervold Mathisen. Det ville hun gjøre noe med.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
Helsemyndighetene anslår at cirka tre prosent av befolkningen har en overspisingslidelse.
Det gjør spiseforstyrrelsen mer utbredt enn bulimi og anoreksi til sammen.
Sykdommen som kan gi vanskelige følelser som døyves med mat eller strenge dietter med stort kaloriunderskudd avløst av ukontrollert matinntak er alvorlig.
Likevel har det vært lite hjelp å få.
– Overspising er ikke en anerkjent diagnose i Norge. Dermed har pasientene i praksis ikke rett til behandling. I et presset helsevesen stiller de uansett ikke først i køen.
– I tillegg vet vi at de vanligste behandlingsmetodene for lidelsen langt fra hjelper alle, sier førsteamanuensis Therese Fostervold Mathisen ved Høgskolen i Østfold.
Hun har sammen med sin forskningsgruppe utviklet behandlingsopplegget for personer med overspisingslidelse og bulimi ved Frisklivsentralen i Fredrikstad.
Flere muligheter
– Tenk deg at du har høyt blodtrykk. Du går til legen og får utskrevet en medisin som viser seg ikke å virke så bra på deg. Heldigvis har legen flere medisiner han kan teste ut, sånn at du til slutt får en som virker.
– Også innen psykisk helse trenger vi flere metoder å spille på. Vi vet at mindre enn 50 prosent av pasienter med overspisingslidelse eller bulimi responderer på eksisterende psykoterapeutiske behandlinger, og at det er stort behov for å hjelpe flere. Det ville vi bidra til.
Vinn-vinn: Gode behandlingsresultater, lav terskel for å komme med, mindre ventetid og nær tilknytning til andre kommunale helsetilbud. Det er mange fordeler ved at Frisklivssentralene tilbyr behandlingen hun har utviklet for mennesker med overspising og bulimi, mener forsker Therese Fostervold Mathisen.
D.M. Nilsen
Med idrettsfaglig og ernæringsfysiologisk bakgrunn, var det naturlig for Mathisen å undersøke hvilken effekt trening og kostholdsterapi kunne ha for disse pasientene.
Det skjedde ikke uten motstand.
– At det er behov for å hjelpe ei pasientgruppe som har utviklet feil forhold til mat, kropp og identitet med kostholdsveiledning, er anerkjent. Men å bruke trening som behandling har vært veldig kontroversielt. Mange har vært kritiske, innrømmer Mathisen.
Hun forteller at tvangspreget trening gjennom flere år har vært ansett som et alvorlig symptom ved spiseforstyrrelser.
Et symptom som både kan stå i veien for å lykkes med behandling og øke risiko for tilbakefall. Behandlere har derfor ønsket å begrense trening hos disse pasientene.
– Da vi sa vi skulle bruke trening som behandling, møtte vi både motstand og skepsis.
Trening som medisin
En mindre studie fra 2002 av professor Jorunn Sundgot Borgen ved Norges idrettshøgskole, viste likevel at veiledet trening for personer med bulimi hadde god virkning. Resultatene fra denne, sammenholdt med nyere treningsmedisinsk kunnskap, ble avgjørende for å forske videre:
– Trening er anerkjent som behandling for depresjon, angst og flere atferdslidelser. Spiseforstyrrelser har hengt igjen på grunn av redselen for tvangspreget trening, men vi var sikre på at den tvangspregede treningen ble redusert når trening ble gitt som medisin.
ØYEÅPNER: Mari (i midten) har brukt mat for å døyve følelser i flere år. Først da hun kom med i behandlingsopplegget til Frisklivsentralen, forsto hun at hun led av en spiseforstyrrelse. Nå trener hun og Eileen (t.v) tre ganger i uka og møter ernæringsveileder Renate Eliassen-Rue to ganger ukentlig.
Ida Christin Foss
Mari Kluge Johnsen (37) er en av ni kvinner i høstens behandlingsgruppe ved Frisklivsentralen i Fredrikstad.
– Ny «pers» på 70 kilo i knebøy! Og jeg som aldri har løftet vekter i hele mitt liv!
I løpet av de siste ukene har hun ikke bare blitt sterkere, hun har også skjønt at hun lider av en spiseforstyrrelse. Nå håper hun at samholdet i gruppa og det de lærer om trening og kosthold her, skal gjøre livet enklere, også på sikt.
– Jeg håper vi får mulighet til å beholde hverandre etterpå, sånn at vi kan fortsette å minne hverandre om hor viktig det er å spise, og at man ikke kan møte på trening uten bensin på tanken.
Les mer om Mari og de andre som har fått hjelp med overspising i Fredrikstad her.
Metoden
«PED-t – behandlingsgruppe for overspisingslidelse og bulimi» står det i kursoversikten til Frisklivsentralen i Fredrikstad kommune.
PED-t står for Physical Exercise- and Dietry Therapy. På norsk: fysisk aktivitet og kostholdsterapi.
Henvisning fra lege er ikke nødvendig, men minst 80 prosent oppmøte til totalt 20 behandlingstreff er et krav. Egendandelen er på kr 550, som dekker treningsavgift og restitusjonsmat.
Frisklivsentralen har egne grupper for menn. Blant menn er overspising den mest utbredte spiseforstyrrelsen, ifølge organisasjonen ROS.
Utviklingen av behandlingsopplegget er finanisert av Norske Kvinners Sanitetsforening. Den treårige utprøvingen ved frisklivssentralen er finansiert med prosjektmidler via Rådet for Psykisk Helse og DAM-stiftelsen.
Styrke-kur
Forskjellen på bruk og misbruk? Stikkordene er ifølge Mathisen kunnskapsformidling, faglig veiledning og ny arena:
– Misbruk av trening under spiseforstyrrelser handler enten om å forbrenne kalorier eller å tømme kroppen for stress og uro. Det betyr oftest løping i høyt tempo, lenge, eller et uendelig høyt antall repetisjoner av øvelser, sånn at kroppen blir totalt utmattet og nærmest nummen, sier Mathisen.
De fjernet pasientene fra løping og ukontrollert trening og tok dem inn i styrketreningssalen. Der ble de satt på et styrkeløftprogram under veiledning fra fagpersonell. Dermed fikk pasientene gode forklaringer på hva som skjer i kroppen ved ulike former for trening, og fikk vite hvor viktig restitusjon er for utbytte.
– Vårt mål var å gjøre pasientene så fysisk sterke som mulig. Da vil de føle konstruktiv mestring og kontroll på en helt annen måte enn de tror de har gjort til nå.
– I tillegg til å bli kjent med kroppen sin på en helt ny måte, har den funksjonelle treningen også gode kognitive og psykiske effekter, sier Mathisen.
Spredning
Etter flere års forskning ble behandlingstilbudet prøvd ut ved frisklivssentralen i Fredrikstad i tre år. Resultatene var så oppløftende at tilbudet ble permanent og nå er spredt til åtte andre frisklivssentraler.
– En stor fordel ved vår behandling, er at vi er etablert i kommunehelsetjenesten. Fagpersoner som treningsfysiologer, fysioterapeuter og ernæringsfysiologer har ikke de samme kapasitetsproblemene som psykologer i spesialisthelsetjenesten. Dermed er ikke flaskehalsen for å få hjelp like trang, sier Mathisen.