Illustrasjonsfoto
Anita Arntzen
eva.ler.nilsen@fagbladet.no
Støre-regjeringen varsler at de vil tillate bruk av vikarbyråer i helsevesenet, skriver Dagsavisen. Dette begrunner de med at det er vanskelig å få tak i nok kvalifisert helsepersonell til faste stillinger i deler av landet. I tillegg mener regjeringen at koronapandemien tydelig viste behovet for ekstra personell i krisetider.
Regjeringen, som i sommer la fram en innstrammingspakke for bruk av vikarbyråer og innleie, vil derfor gjøre unntak for helsepersonell «når arbeidet er av midlertidig karakter».
Frykter for sikkerheten
Dette reagerer Unio og Norsk Sykepleierforbund (NSF) kraftig på. De mener vikarbruk vil gå ut over pasientenes sikkerhet.
– Vi vet at fast ansatte sykepleiere og annet helsepersonell ansatt direkte i virksomheten er det tryggeste for pasientene. Det gir også samfunnet mest nytte av hver helsekrone. Da kan vi ikke legge til rette for frislipp av vikarer i helsesektoren, samtidig som en strammer til i andre sektorer, sier leder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen til Dagsavisen.
– Innleie fra vikarbyråer i denne sektoren er allerede en stor utfordring og går på grunnbemanningen løs. Kommunene og helseforetakene bruker milliarder på innleie. Det finnes eksempler i helsesektoren som bruker 30 prosent innleide arbeidstakere, supplerer Unio-leder Ragnhild Lied.
– Ikke mye innleie
I NHO Service og Handel, som organiserer vikarbyråene, vises det til en Fafo-rapport som viser at innleie ikke er et problem i helsesektoren sammenlignet med andre bransjer.
– Vi ser for oss at det kan bli behov for flere unntak, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat