JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt Knut Sandli varslet Ap om Giske-video: – Vanskelig å stå i en valgkamp på samme side som mennesker som oppfører seg på denne måten

Knut Sandli sier at han nå er mest bekymret for om jenta i videoen blir utsatt for press fra medier og enkeltpersoner.

Knut Sandli sier at han nå er mest bekymret for om jenta i videoen blir utsatt for press fra medier og enkeltpersoner.

Per Flakstad

Knut Sandli forteller til Fagbladet hvorfor han varslet Arbeiderpartiet om Giske-videoen.

2019022210314820230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

Knut Sandli er nestleder i Fagforbundet Sykehus og Helse Oslo, og det var han som sendte varselet til Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng om den nå mye omtalte videoen der Trond Giske danser med en 25 år gammel kvinne.

Det var VG som først omtalte saken.

Giske trakk seg fra vervet som nestleder i Ap etter en rekke metoo-påstander og var inntil fredag innstilt til verv i Aps fylkeslag i Trøndelag. Fylkespartiet sitter fredag formiddag i krisemøter og revurderer innstillingen av Giske.

Trond Giske, Knut Sandli og den 25 år gamle kvinnen er alle medlemmer i Fagforbundet.

Knut Sandli sier til Fagbladet at han nå er mest bekymret for om jenta i videoen blir utsatt for press fra medier og enkeltpersoner.

Ville være lynavleder

Sandli sier til Fagbladet at han har fått mange telefoner fra mediene etter at saken ble offentlig kjent.

– Jeg håpet jo å være lynavlederen. Da jeg så videoen, visste jeg at det kom til å sprekke i mediene uansett, sier Knut Sandli til Fagbladet.

Sandli sier at det var i en lunsjpause på jobben at han fikk se videoen der Trond Giske danser med en ung kvinne. Det var en av de tillitsvalgte som hadde videoen.

– Da jeg så den skjønte jeg at dette kom til å havne i media uansett, og så tenkte jeg at det var greit at jeg kunne ta denne støyten – i stedet for kvinnen på videoen, sier Knut Sandli til Fagbladet.

– Hvilken kontakt hadde du med kvinnen før du varslet?

– Jeg hadde ikke kontakt med henne.

– Det har en politisk side

– Hva tenker du om at varselet kommer midt i en politisk prosess, som blant annet handler om Trond Giskes politiske skjebne?

– Dette har en politisk side, jeg vet jo det. Men jeg synes det er vanskelig å stå i en valgkamp på samme side som mennesker som oppfører seg på denne måten, sier Knut Sandli til Fagbladet.

Sandli er medlem av partiet Rødt.

– Hva visste du om konteksten videoen var tatt opp i, før du sendte varselet?

– Jeg visste ikke noe mer om konteksten enn det jeg så på videoen. Jeg så den og syntes den var «disgusting» – sånn så det ut for meg. Nå er jeg bekymret for at kvinnen blir utsatt for press.

– Hvem tror du kan utsette henne for press?

– Det har jeg ikke noen formening om.

Giske er taus

Fagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Trond Giske uten å lykkes. Men på sin egen Facebook-side omtaler han bekymringsmeldingen og det som skjedde lørdag kveld. Han skriver blant annet:

«Her er det som skjedde: Lørdag kveld var jeg hos en kollega i Oslo og så skiskyting på TV og spiste middag. Etterpå gikk vi ut på nabopuben hvor vi stod sammen og pratet. Der var det et konstant trykk om å få ta selfier og bilder, menn og kvinner som ville ha bilde eller video av meg sammen med seg selv eller med venner. Normalt ville det vært helt uproblematisk. Men med det bakteppet som er akkurat nå, burde jeg ikke sagt ja til det. Det hadde vært lureste å ikke være der i det hele tatt.»

– Urimelig

Giske mener VG, som først omtalte saken, har gått for langt i dekningen sin av saken.

Sjefredaktør i VG Gard Steiro svarer slik på kritikken fra Giske:

– Sakens kjerne er en bekymringsmelding. Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet.

– VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, sier Steiro.

Den 25 år gamle kvinnen har uttalt til NRK følgende:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy