Tillitsvalgte i strupen på Fabian Stang

PROVOSERT: Siri Follerås, Marianne Nesse-Aarrestad og Håvard Engebretsen fra Fagforbundet i Oslo mener at ordfører Fabian Stang ikke verdsetter de ansatte nok.

PROVOSERT: Siri Follerås, Marianne Nesse-Aarrestad og Håvard Engebretsen fra Fagforbundet i Oslo mener at ordfører Fabian Stang ikke verdsetter de ansatte nok.

Simen Aker Grimsrud

Forrige uke sa Fabian Stang at endringer i ansattes pensjon kan være en måte å spare penger på. – At en ordfører kan verdsette de ansatte så lite, provoserer meg, sier Siri Follerås i Fagforbundet Oslo.

2015091012254920150918092654

simen.grimsrud@fagbladet.no

Fredag i forrige uke bekreftet Fabian Stang at endringer i ansattes pensjon kan være et virkemiddel for å spare penger. De totale pensjonsforpliktelsene overfor ansatte i kommunesektoren har mer enn doblet seg de siste ti årene, og er nå på 507 milliarder kroner, ifølge Dagsavisen.

– Dette dreier seg om våre opparbeidede rettigheter, sier Siri Follerås, leder av Fagforbundet Pleie og omsorg Oslo med over 4800 yrkesaktive medlemmer.

Hun mener at pensjonsbetingelsene for kommunalt ansatte slett ikke er for gode.

– Vi har ikke de høyeste lønningene, men vi har en god pensjonsordning som vi har opparbeidet oss, sier Follerås.

Fabian Stang viser til at Oslo kommune har lagt om til et mer bærekraftig pensjonssystem i Sporveien.

– Hvis vi fortsetter med de pensjonsregningene vi har i dag, så vil ikke kommunen på sikt ha penger verken til eldreomsorg, skole eller kollektivtrafikk, sier Stang til Dagsavisen.

– Skremselspropaganda fra Stang

Steinar Fuglevaag, Fagforbundets pensjonsekspert, mener ordføreren kommer med skremselspropaganda. Han sier at Oslo kommune ikke har større problemer enn andre kommuner når det gjelder framtidig pensjonsutbetalinger.

– Ja, pensjonsforpliktelsene øker, men det er det flere årsaker til, sier Fuglevaag og ramser opp:

• Det er blitt flere ansatte.

• Pensjonistene lever lenger.

• Lønns- og trygdeoppgjørene har vært gode de siste årene.

• Avkastningen på pensjonsmidlene til Oslo kommune har vært lav på grunn av lav rente.

Han sier Oslo kommune ikke er i en kritisk situasjon, og mener det er useriøst av Fabian Stang å hevde at kommunen ikke har råd til eldreomsorg i framtida fordi pensjonsregningene er for høye.

– Det er riktig at en anstendig pensjonsordning koster penger, men hvis du gir de ansatte en dårlig pensjonsordning, kan kommunen risikere å måtte betale for eksempel bostøtte til disse når de blir pensjonister. Fattige pensjonister lønner seg ikke for kommunen, sier Fuglevaag.

– Ansatte i Oslo blir ikke rike på pensjonen sin

– Hvorfor skal ansatte i det offentlige har bedre pensjonsordninger enn ansatte i privat sektor?

– Det er en god grunn til at vi må harmonisere offentlig og privat tjenestepensjon, slik at de i privat sektor får et løft. Det må ikke bli slik at alle skal ha det like dårlig, mener Fuglevaag.

Selv om ansatte i Oslo kommune har rett på 70 prosent av sluttlønna, utgjør ikke det veldig mye i kroner og øre.

– Hvis du har en lønn på 300.000–350.000 kroner, blir du ikke rik av pensjonen du får, men det er så du klarer deg, sier Fuglevaag.

Stang skiftet bleier på far

Ordføreren understreket i artikkelen i Dagsavisen at det er det offentlige som har ansvar for eldreomsorgen, men at familien også kan gjøre mer. Han viste blant annet til at han selv har skiftet bleie på faren.

– Jeg opplevde det som noe av det mest verdifulle jeg har gjort i mitt liv, sa Stang til avisen.

– Hvem skal jobbe i eldreomsorgen hvis flere kvinner blir tvunget til å være hjemme og ta seg av foreldrene sine, spør Siri Follerås.

Mener ordføreren nedgraderer kvinneyrke

Ordførerens utsagn har provosert de tillitsvalgte i Fagforbundet Oslo som Fagbladet møter i valgkampbobilen i Kværnerdalen.

– Han snakker ned et yrke, som om det er noe alle kan gjøre. Det er mange dyktige kvinner som gjør en god og viktig jobb i pleie- og omsorgssektoren. Ansatte jeg har snakket med syns at Stang nedgraderer jobben deres, sier Follerås.

– I tillegg vil Stang altså at de skal ha dårligere pensjon, sier hun oppgitt.

– Det er feil at de ansatte skal betale regninga når kommunen skal kutte, mener Håvard Engebretsen i Fagforbundet Oslo.

Fagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Fabian Stang, men han har ikke hatt tid. Stangs rådgiver henviser videre til byrådslederen, som heller ikke har tid til å gi en kommentar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy