Omstillingsbråket på Lillehammer:

To sjefer trakk seg etter omstillingsbråk og press fra Fagforbundet

FIKK GJENNOMSLAG: Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Lillehammer Cecilie B. Andersen (t.h) med styreleder Anne Berit Vollan og hovedtillitsvalgt Gunn Hilde Anundskås.

FIKK GJENNOMSLAG: Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Lillehammer Cecilie B. Andersen (t.h) med styreleder Anne Berit Vollan og hovedtillitsvalgt Gunn Hilde Anundskås.

Kathrine Geard

Fagforbundet erklærte manglende tillit til ledelsen for eldreomsorgen i Lillehammer kommune. Nå har to av sjefene gått av.

2017101112553220171011174228

– Vi vet ikke hva som har skjedd på kammerset, men er veldig fornøyde med at en ledelse vi ikke hadde tillit til går av.

kathrine.geard@fagbladet.no

– Vi er veldig fornøyde med at ledelsen trer til side og at ansatte er blitt hørt, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Lillehammer, Cecilie B. Andersen.

Trakk opp debatt

Det var i sommer at Fagforbundet slo alarm om svikt i den kommunale eldreomsorgen og at omstillingsprosessen i sektoren ble dårlig håndtert. Forbundet mente den var preget av kaos og konfrontasjon framfor samarbeid med ansattes organisasjoner. Noe som igjen førte til et svært anstrengt forhold mellom tillitsvalgte og ledelsen i helse- og omsorgssektoren. Situasjonsbeskrivelsen og debatten som fulgte, ble en vekker for kommunepolitikerne og førte til at rådmannen inviterte Fagforbundet og andre berørte parter til dialog om veien videre.

Møtet ga tillitsvalgte håp om at omstillingsprosessen var kommet over i et mer konstruktivt spor. De ga samtidig rådmannen beskjed om at de ikke kom til å gå i flere møter med sektorledelsen. Kommunalsjef Audun Amdahl hadde ikke lenger deres tillit.

Fikk gjennomslag

Sist uke kom så meldingen om at Amdahl hadde trukket seg fra stillingen han hadde hatt i drøyt to år. I pressemeldinga fra Lillehammer kommune heter det at årsaken var faglig uenighet med kommuneledelsen om videre prosess.

Videre slår rådmannen fast at «Amdahl har ledet et meget krevende omstillingsarbeid på kort tid og bidratt til å bremse kommunens negative trend med dårlig økonomi.» Amdahl fortsetter som spesialrådgiver i kommunen fra mandag 9.oktober, og understreker også at han «ønsker alt godt for det videre arbeidet med omstrukturering i sektoren».

Rådmannen har satt inn en ny leder i fagavdelingen for helse og velferd fra 16. oktober. De tillitsvalgte konstaterer at Fagforbundets ønske om utskiftninger i ledelsen nå blir en realitet.

– Vi vet ikke hva som har skjedd på kammerset, men er veldig fornøyde med at en ledelse vi ikke hadde tillit til, går av. Det legger vi ikke skjul på, sier Andersen.

Positiv utvikling

Hun mener det nå er all grunn til å tro på en bedre omstillingsprosess framover, der ansatte får bidra med erfaringer og kunnskap. Etter dialogmøtet ble det satt ned en fire-partsgruppe som skal fortsette arbeidet med omstillingsprosessen.

– Vi føler at prosessen har tatt en positiv retning og har trua på at dette er starten på et samarbeid der vi snakker sammen på en annen måte. Det hjelper ikke å sitte på møter hvis du ikke blir lyttet til. Men nå føler vi at de ansatte blir tatt på alvor.

Gir dem en sjanse

Inntil kommunen har fått rekruttert en ny fast kommunalsjef, overtar Bjørn Lie som leder for omsorgssektoren. Han har tidligere vært kommunalsjef og har dessuten sittet i ressursgruppa som rådmannen ga en vaktbikkje- og fritenkerrolle i arbeidet med å gjennomføre omstilling i sektoren.

– Vi ser framover og må gi de som tar over, tillit og tid. Samtidig har vi en jobb å gjøre overfor plasstillitsvalgte. Det er viktig at vi nå roer ned og begynner å snakke opp tjenestene igjen. Vi har en lang vei å gå for at ansatte skal få troen på at nå skjer det forandringer som vil komme dem til gode.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy