JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tøffe tak for tøffe yrkesvalg

Christian Clausen

Guro Sandvin (14) puster tungt. Det er kokende varmt i den isolerte røykdykkerdressen. Flaska på ryggen tynger. Tredemølla går fortere.

2015042712000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Åtte minutter senere applauderer venninnene. Med stålvilje har Guro bestått den første av flere beryktede røykdykkertester. Guro hiver etter pusten og motstår fristelsen til å vrenge av seg utstyret som veier godt og vel halvparten av hennes egen kroppsvekt. Med blikket festet i ribbeveggen gjør hun seg klar for å kjøre 15 hopp med utstyret på – og hun gjennomfører.

Seks tenåringsjenter fra Tislegård ungdomsskole har møtt opp på Kongsberg brannstasjon. De skal få prøve seg på opptaksprøvene, de skal få teste utstyr og kraner, få kunnskap om beredskap, om å være brannkonstabel, feier og om forebyggende brannarbeid.

– Blir ikke nevnt

– Brann- og redningsarbeid blir ikke nevnt i yrkesveiledning på ungdomsskolen, sier brannsjef Rita Kirsebom. Hennes teori er at flere kvinner kan rekrutteres inn i brannyrket dersom jenter får kunnskap om mulighetene på et tidligere stadium.

– Jeg tror dette kan bidra til rekrutteringen. Mange har liten eller ingen kunnskap om brann- og redningsyrkene, noen anser det som litt skummelt og skremmende. Her får de vite hva det går ut på og hvilke muligheter som fins, sier hun.

Brannsjefen sendte invitasjon til distriktets ungdomsskoler tidligere i år. Der oppfordret hun jentene til å ta med ei venninne og komme på stasjonen. De seks jentene er første tropp.

– Vi skal gjenta dette til høsten, og jeg regner med at vi får besøk av flere etter hvert som det blir kjent, sier Kirsebom.

– Begynn tidlig!

Det er om lag 12.000 ansatte i brann- og redningsvesen i Norge. Knappe tre prosent er kvinner, og blant dem kun et titalls i beredskap.

I Brann-Norge er det veldig delte meninger om å bruke kvotering. Det er et yrke der fysisk styrke og kondisjon er en av forutsetningene i jobben, men de fleste er enige om at det trengs flere kvinner på brannstasjonene, flere på søkerlista og flere som består opptaksprøvene. På Kongsberg brannstasjon vil både brannsjefen og staben gjøre noe med nettopp det.

– Jeg tror det er viktig å begynne tidlig; å få jentene interessert i god tid før de gjør sine yrkesvalg, sier brannsjef Kirsebom. Hun mener jenter kan bestå de samme testene om de bare vet hva det går ut på og får vekket interessen tidlig nok.

Må være best

Brannkonstabel Thea Vagle loser og oppmuntrer jentene gjennom røykdykkertestene. Hun er i dag eneste kvinne i beredskap på Kongsberg brannstasjon, men har kvinnelige kolleger i forebyggende arbeid, som feier og i administrativ ledelse.

Hun forteller jentene om hverdagen som brannkonstabel, om arbeidsoppgaver og samholdet, om tester og trening. Kollegene hennes på pauserommet kan fortelle at Vagle scoret høyest av alle søkere på samtlige tester da Kongsberg trengte ny brannkonstabel i fjor.

– Ikke minst for kvinnene selv er det viktig å vite at de først og fremst er ansatt på grunn av ferdigheter og skikkethet, kommenterer kollega Tore Rakvåg.

Mottok brannkunnskap

Thea forteller jentene om alle oppgavene en brannkonstabel tar seg av – langt mer enn å kjøre utrykning og slukke branner.

Tenåringsjentene lytter før de gyver løs på flere beryktede tester – med en innbitthet som lover godt for framtidig rekruttering. De må gi tapt for noen tester, men reiser hjem med kunnskap som skolen aldri har hatt kunnskap til å gi.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy