Tre-årsregelen gjelder ikke alle
De lovte en enklere arbeidsmiljølov, nå blir den mer komplisert enn noen gang.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Da samarbeidspartiene la fram sin avtale sa også de som er kritisk til endringene i arbeidsmiljøloven at det er positivt at «fireårsregelen» blir gjort om til en «treårsregel».
Den gjengse forståelsen var at en nå fikk krav på faste ansettelser etter tre år i midlertidig stilling, mot dagens fire år.
Men treårs regelen vil ikke gjelde alle.
I dag er de fleste som er lovlig ansatt midlertidig, ansatt etter bestemmelsen som sier at de utfører arbeid «når arbeidets karakter tilsier det og arbeidet atskiller seg fra det som ordinært utføres i virksomheten».
For denne gruppen skal fortsatt fire års regelen gjelde.
Treårsregelen vil bare gjelde de som er ansatt i vikariater og de som er ansatt etter den nye regelen om generell adgang til midlertidige ansettelser.
Et kompromis
Venstres representant i Arbeids- og sosialkomiteen, Sveinung Rotevatn forklarer det slik:
– Dette er et kompromiss. Vi gikk til valg på en to-årsregel. Det fikk vi ikke medhold i. Da vi foreslo treårsregelen, fikk vi beskjed om at det var svært uhensiktsmessig. Mange prosjekter strekker seg over lenger tid enn tre år. Derfor gjorde vi et unntak for akkurat denne bestemmeslen.
Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet har en litt annen beskrivele:
Gråstein som gull
– Dette blir komplisert. De solgte inn endringene i arbeidsmiljøloven som om det skulle være en modernisering og forenkling av loven. Dette blir verre enn noen gang, sier hun.
I dag avgir komiteen innstillingen i saken som gjelder omstridte endringene i arbeidsmiljøloven. Det har lenge vært klart at det kom til å være flertall på Stortinget for Erikssons forslag. I forrige uke la de to regjeringspartiene og Venstre og Kristelig Folkeparti fram en avtale.
Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven
Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om endriger i arbeidsmiljøloven sosialtjenesteloven
Vil reversere
Nå kommer hele dokumentet som viser hvordan uenighetene går.
– Vi er uenige med de regjeringspartiene i alt, det eneste vi er enige med regjeringspartiene om er skjerpete strafferammer for arbeidsmiljøkriminalitet, sier Trettebergstuen.
Kirsti Bergstø som også sitter i komiteen er enig med Arbeiderpartiet i det meste. Det er på et punkt de to skiller lag. SV lover å reversere alle endringene i arbeidsmiljøloven som blir vedtatt nå. Så langt vil ikke Arbeiderpartiet gå. Arbeiderpartiet vil se på hvordan situasjonen er i samarbeid med fagbevegelsen når det blir aktuelt, og vil ikke binde seg fast til å gå tilbake til den gamle loven.