JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergen tok tilbake sykehjem

Trives som kommuneansatt

FORNØYD: – Her er det akkurat like bra som det alltid har vært, sier helsefagarbeider Christian Magnussen.

FORNØYD: – Her er det akkurat like bra som det alltid har vært, sier helsefagarbeider Christian Magnussen.

Kathrine Geard

NHO mente det var sløsing med offentlige penger. Men helsefagarbeider Christian Magnussen er fornøyd med at Bergen kommune tok over driften av Søreide sykehjem.

2016092212080920160922123433

kathrine.geard@fagbladet.no

– Her er det akkurat like bra som det alltid har vært. Og de fleste har gått såpass opp i lønn at de merker det, sier Christian Magnussen, som har jobbet som helsefagarbeider ved Søreide sykehjem i sju år.

Kraftig ordbruk

Da Bergen kommune overtok driften 1. mai i år, hadde den kommersielle privataktøren Aleris drevet Søreide sykehjem og Odinsvei Bosenter i tolv år. På forhånd manglet det ikke på negative kommentarer. Da direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, besøkte sykehjemmet i april uttalte hun at kommunalisering er en forferdelig nedvurdering av private institusjoners innsats og sløsing med offentlige penger, ettersom det kommer til å koste Bergen kommune fire millioner kroner i året.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOMMUNALT: Da Bergen kommune overtok driften 1. mai i år, hadde den kommersielle privataktøren Aleris drevet Søreide sykehjem og Odinsvei Bosenter i tolv år

KOMMUNALT: Da Bergen kommune overtok driften 1. mai i år, hadde den kommersielle privataktøren Aleris drevet Søreide sykehjem og Odinsvei Bosenter i tolv år

Kathrine Geard

Betaler med glede

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) sier til Fagbladet at kommunalisering ikke bare er viktig politisk, det er også klare faglige argumenter for å gjøre det. Det handler om å ta ansvar for rekruttering til helsesektoren gjennom blant annet gode arbeidsvilkår, trygghet, og mulighet for heltidsjobber.

– Vi er derfor opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår. Det gir oss merkostnad på fire millioner i året på de to sykehjemmene. Men det er en regning vi er stolte av å ta. For det er penger som ikke minst går til en god pensjonsordning.

Trenger mange hender

– Bakgrunnen for Aps holdning er at vi blir flere eldre, og at det kommer til å være stor etterspørsel etter helsefagarbeidere i framtida, påpeker Schjelderup. Statistisk sentralbyrå har anslått behovet til 50.000 helsefagarbeidere innen 2030.

– Vi må gjøre helsesektoren attraktiv for nye generasjoner som utdanner seg. Vi er derfor opptatt av at Bergen kommune skal være en trygg, seriøs og god arbeidsgiver, sier byrådslederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOSTER: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.

KOSTER: – Vi er opptatt av å tilby gode lønns- og pensjonsvilkår, sier byrådsleder harald Schjelderup.

Kathrine Geard

Litt usikre først

Søreide har 90 beboere, fordelt på ni avdelinger med åtte fast ansatte på hver avdeling. Magnussen forteller at det først var litt usikkerhet blant ansatte. Og mange spørsmål om hvordan kvaliteten ville bli. Noen var bekymret for at det kunne bli dårligere stell og bruk av billigere utstyr. De fikk også mange spørsmål fra pårørende som fryktet høyt sykefravær og dårlig kvalitet.

– Dette sykehjemmet har vært godt drevet. Vi hadde lavt sykefravær. Men ingen merker noen forskjell nå, sier han.

Glad for bedre vilkår

Men selv om det var litt usikkerhet oppfatter helsefagarbeideren, som er tillitsvalgt for Fagforbundet, at de fleste ansatte er grunnleggende positive til at kommunen har tatt over.

– Vi visste jo vi ville få bedre lønn og en bedre pensjonsordning. Det siste er nok kanskje viktigst for mange, tror Magnussen.

Bruke erfaringene

Schjelderup har stor forståelse for at det var usikkerhet blant ansatte knyttet til overtakelsen. Han poengterer også at de to sykehjemmene har vært godt drevet, og at det kan være ting å lære av dem.

– De erfaringene ansatte har tatt med seg over, ønsker vi bruke på positiv måte, sier han.

Rykter om at ingen ansatte ville fortsette når kommunen overtok har ikke slått til. Omtrent alle er med videre. Det gleder Schjelderup. For han ser ingen grunn til at ikke kommunen skal drive sykehjemmene like godt som før, bare med bedre betingelser for de ansatte.

– Men vi må ha respekt for at det er usikkerhet når det kommer ny driver. Det tar vi på alvor, selvfølgelig.

Skal ikke tjene penger

Selv om Schjelderup er den første til problematisere kommersielle sykehjem med tanke på overskudd, ønsker han ikke drive med dommedagsprofetier mot private.

– Jeg tenker at private kommersielle yter god omsorg, men de skal også tjene penger. Kommunen skal ikke tjene penger, de skal bare yte god omsorg. Så det er en forskjell.

Endret ikke modellen

For Magnussen var det betryggende at Bergen kommune sa fra dag én at de ikke kom til å endre driften, men fortsette med samme modell som da Aleris hadde ansvaret. Det innebærer teamledere som er helsefagarbeidere på alle ni avdelinger.

– Det betyr tett oppfølging av alle ansatte og veldig kort vei til nærmeste leder. Det faktum at vi er her tre stykker hver dag er helt klart en god modell, sier Magnussen.

Av de rundt 40 sykehjemmene i Bergen var det bare Søreide og Odinsvei bosenter som var kommersielt drevne. Øvrige er enten kommunale eller drevet av private ideelle organisasjoner.

Kort tid siden

Solveig Irene Skjerve, som er helsefagarbeider ved Odinsvei bosenter, påpeker at det er kort tid siden overtakelsen. Hun føler at situasjonen fortsatt er litt uoversiktlig. Men ingen har sluttet, annet enn ved naturlig avgang, og de ansatte setter pris på bedre lønn og pensjon.

– Litt utrygghet har det vært. Men det hadde nok mye å si at kommunen tidlig sa fra at de ikke ville rokke ved modellen vi har hatt, sier hun.

Stor satsing

Byrådet la i dag fram et forslag til budsjett med betydelig mer ressurser til sykehjemmene. Blant annet vil man øke grunnbemanning på korttidsavdelingene. Neste år starter også bygging av to nye sykehjem. Schjelderup sier det er et ønske at minst ett av dem skal være drevet av private ideelle.

– De har vi et godt samarbeid med, de har trygge og gode vilkår for sine ansatte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy