JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tromsø og Trondheim mot privatisering

SAMARBEID. Partiene på venstresiden og fagbevegelsen har formalisert samarbeidet dem imellom i forkant av kommunevalget. (f.v) Pål Julius Skogholt (SV), Kristin Røymo (Ap), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ronny Johnsen (LO Tromsø).

SAMARBEID. Partiene på venstresiden og fagbevegelsen har formalisert samarbeidet dem imellom i forkant av kommunevalget. (f.v) Pål Julius Skogholt (SV), Kristin Røymo (Ap), Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ronny Johnsen (LO Tromsø).

Sissel M. Rasmussen

Det nye byrådet i Tromsø har en klar profil mot privatisering. Det samme gjelderTrondheim, som har hatt lenger tid på seg. Heller ikke private skoler er aktuelt.

2015102712051220230821171436

stig@lomedia.no

LES OGSÅ:

Vil ha full revers i Tromsø

Fotoserie: Raseri mot konkurranseutsetting i Tromsø

Siste hilsen fra Høyre

I Tromsøs byrådserklæring heter det: «Ved konkurranseutsetting blir det ansattes lønns- og arbeidsvilkår satt under press. Vi vil derfor stanse alle privatiseringsprosjekter, og rekommunalisere tjenestene der det er mulig». Byråd for finans, Jens Ingvald Olsen fra Rødt forklarer overfor frifagbevegelse.no at det nye byrådet ønsker å ta tilbake tjenester, men at det borgerlige byrådet, som nettopp gikk av, har inngått en del avtaler det koster å komme seg ut av.

Renhold konkurranseutsatt

siste dag av sin periode inngikk det borgerlige byrådet en avtale med ISS om at ¼ av Tromsøs kommunale renholdstjenester skulle privatiseres. Kontrakten er undertegnet, men den gjelder fra 1/1-2016.

– Vi vil prøve å heve den, men det koster, sier Olsen.

Dermed vil de kommende forhandlingene med ISS vise hva som er mulig her.

Det andre er en anbudsutlysning fra det forrige byrådet om innhenting av kommunalt næringsavfall. Her er det ikke kommet så langt som noen kontrakt, men å stoppe anbudsprosessen vil likevel koste penger, hvis vi skjønner finansbyråden rett.

– Denne er lettere å få avsluttet, mener Jens Ingvald Olsen.

Oslo: – Ikke et sykehjem skal ut på anbud igjen

Tromsø kommune har også underskrevet noen tjenestekonsesjoner, det vil si at private selskaper utfører hjemmetjenester. Det er snakk om to selskaper, Prima omsorg og Tromsø private omsorgstjeneste. Kontraktene trådte i kraft tidligere i høst.

– Disse er helt i startfasen. Vi vil prøve å stoppe dem, men det koster, sier finansbyråden.

Endelig har man private barnehager, som utgjør nesten halvparten av Tromsøs barnehager.

Her har kommunen store problemer, fordi loven om finansiering av barnehager gir de private rett til å fylle opp sine plasser med barn født etter 1. september, såkalt ikke rettighetsbarn. Her må kommunen betale plassene.

– Dette kostet oss 40 millioner i fjor. Det gikk så langt som at vi måtte legge ned to kommunale barnehager, sier Olsen.

Han mener den aktuelle loven er overmoden for revisjon.

Konklusjonen fra Tromsø er at det ikke står på den politiske viljen, men at det er noen juridiske utfordringer med privatiseringen, samtidig som det koster å komme seg ut av inngåtte kontrakter.

LES MER:

Tromsøværingene skal få mer innsyn, lover Ap-topp Storbyene sier nei til søndagsåpne butikker

Trondheim

LO i Trondheim og andre fagorganisasjoner, den faglige alliansen bak Trondheimsmanifestet, spurte partiene før valget om de ville gå inn for at nyetablering av barnehager skal skje i kommunal regi.

– Det er politisk flertall for kravet, med skriftlige løfter fra Ap, SV, Rødt og Pensjonistpartiet, sier leder i LO i Trondheim, John-Peder Denstad til frifagbevegelse.no.

I byrådets erklæring heter det for øvrig at man «ikke vil privatisere eller konkurranseutsette velferdstjenester».

Kommunalråd Geir Waage i Ap i Trondheim understreker at Arbeiderpartiet har hatt makta i Trondheim siden 2003 med ulike alliansepartnere og at de to kommersielle sykehjemmene som var engasjert før den tid, ble tatt tilbake av kommunen.

Rundt halvparten av barnehagene er i privat regi, men rundt 90 prosent av disse drives av ideelle aktører. De få kommersielle som fins, tilhører ikke noen av de store velferdskonsernene.

– Vi har jevnlig møter med LO og Fagforbundet, og de har ikke tatt opp at det fins dumping av pensjon, sier Waage.

Han minner om at de har hatt makta i byen i 12 år, og at kommunen selv har drevet en massiv barnehageutbygging. Trondheim kommune har heller ikke kontrakter med private aktører når det gjelder hjemmesykepleie.

Endelig nevner Waage at private skoler har prøvd å komme seg inn i Trondheim kommune, men at det ikke er aktuelt.

LES MER:

Fagforbundet i Oslo er veldig fornøyd med byrådserklæringen

Sugerør i pensjonskassen

Barnehage-avtale skal gi godt samarbeid med Espira-gruppen

– Skattekutt gir dårligere velferd

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy